Közélet

Paksi bővítés - Aszódi Attila: törekszenek a 40 százalékos magyarországi beszállítói arányra

Paksi bővítés - Aszódi Attila: törekszenek a 40 százalékos magyarországi beszállítói arányra

2017. május 16., kedd
Paksi bővítés - Aszódi Attila: törekszenek a 40 százalékos magyarországi beszállítói arányra

A Paks II beruházásnál 40 százalékos magyarországi beszállítói arányra törekszenek, a Roszatom is elkötelezett, hogy amennyire csak lehet, magyar vállalkozásokat vonjon be a munkába, de ezen dolgozni kell - mondta Aszódi Attila, a paksi atomerőmű teljesítményének fenntartásáért felelős kormánybiztos a Portfolio keddi budapesti, Clean Energy konferenciájának szünetében újságírók előtt.

Hangsúlyozta, azoknál a rendszereknél, amelyeknek közvetlen hatásuk van a nukleáris biztonságra, az alvállalkozóknak meg kell felelniük a nukleáris minősítésnek. A kormánybiztos kiemelte azt is: arra is számítanak, hogy azok a nagy nemzetközi cégek, amelyek részt vesznek a projektben, Magyarországra hoznak tevékenységeket, és ezzel is javítják a hazai beszállítási arányt.

Valerij Zorja

, az orosz Roszatom leányvállalata, az ASZE cégcsoport európai atomerőmű építési osztályának vezetője a konferencián a paksi beruházással kapcsolatban bejelentette, hogy hamarosan kiírják a tendert a turbinasziget beszállítására. Aszódi Attila a konferencián tartott előadásában felidézte: a paksi projekt megkapta az összes szükséges európai uniós jóváhagyást, az Országos Atomenergia Hivatal kiadta a telephelyengedélyt, valamint jogerős és végrehajtható környezetvédelmi engedély is. A következő nagy lépés a létesítési engedély megszerzése lesz - tette hozzá. A kormánybiztos a kivitelezéssel kapcsolatban elmondta: az ötös blokk építése indul majd elsőként, majd körülbelül másfél évvel később a hatos blokké. Hangsúlyozta, ekkora léptékű építkezés még nem volt Magyarországon. Az erőmű építéséhez csúcsidőben mintegy 8000 munkásra lesz szükség, de a teljes munkaerő ennél jóval nagyobb, mert sok olyan előkészítő tevékenység van, ami a telephelyen kívül történik majd - fejtette ki. Aszódi Attila kitért arra is, hogy Paks II fővállalkozói szerződése fix áras, fix határidős, kulcsrakész megvalósítást ír elő, ennek felelőssége a fővállalkozóé. A fővállalkozó feladata az alvállalkozók bevonása, illetve annak szavatolása, hogy az alvállalkozók megfelelő minőségben, határidőre, és az adott keretösszegen belül valósítsák meg a projektet. A fővállalkozónak nukleáris minősítési rendszert kell működtetnie az alvállalkozók bevonásához, minősíti majd az alvállalkozókat, ezt a minősítési munkát pedig a Paks II társaság nyomon követi - jelezte Aszódi Attila. Valerij Zorja előadásában egyebek mellett hangsúlyozta: csak a minőségi besorolás alapján tesznek különbséget a lehetséges beszállítók között. Az orosz fővállalkozó összesen mintegy hatezer beszerzésre ír ki pályázatot a Paks II projektben - közölte. A tervek szerint a turbinaszigetre várhatóan júniusban megjelenő pályázat mellett még ebben az évben több jelentős beszerzési pályázatot kiírnak - jelezte. Aszódi Attila a konferencia szünetében az MTI kérdésére elmondta: vannak olyan nagy, hosszú gyártási folyamatot igénylő berendezések, amelyek gyártását hamar el kell kezdeni. Öt olyan nagy csoportja van ezeknek a berendezéseknek, amelyre a szállítót korán ki kell választani, ezekre fogják kiírni az említett pályázatokat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.