Egyetem

Négy Szegedhez köthető szerző a magyarérettségin + FOTÓK (FRISSÍTVE)

Négy Szegedhez köthető szerző a magyarérettségin + FOTÓK (FRISSÍTVE)

2017. május 8., hétfő
Négy Szegedhez köthető szerző a magyarérettségin + FOTÓK (FRISSÍTVE)
erettsegi_gs

Megkezdődött az érettségi időszak Csongrád megyében is. Szegeden több mint háromezren érettségiznek, a megyében közel ötezren. A megváltozott magyarérettségire hónapok óta készülnek a diákok. Kosztolányi Dezső, József Attila, Radnóti Miklós és Tisljár Roland írta az érettségi elemzendő szövegeit. Cikkünk frissül.

Frissülő híreink

12:00 „S akkor most mindenki leteszi a tollat!”

Te is fiam, ott hátul, becsúsztatod a borítékba a lapokat!

11:30 Otthonról szurkol a kabalamaci?

Fotóriporter kollégánk szerint - még a

tavalyi évhez

képest is - szokatlanul kevés plüssállatot, kabalát vittek be magukkal az érettségizők - helyesebben, ezt tapasztalta az SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola épületében. Vajon ennyire bíznak a tudásukban? Egyszerűen ők már nem babonásak? Vagy otthonról szurkol egy egész plüssmackó csapat?

11:15 Még 45 perc van hátra

A 240 perces emelt és középszintű írásbeliből még mintegy 45 perc maradt hátra. A

javítókulcsot

holnap reggel nyolc órakor töltik fel hivatalosan, de már ma megkezdődhet a tippelgetés, több országos hírportál jelentkezik a megoldással a délután folyamán. Országosan 71 954-en vizsgáznak középszinten, 1718-an emelt szinten a magyar nyelv és irodalom tantárgyból.

10:50 Kosztolányi Dezső, József Attila, Radnóti Miklós az írásbeli második blokkjában

A 60 percről 90 percre növelt első rész után a diákoknak 150 percük van 400-800 szavas esszét. A 2017 tavaszi érettségi vizsga középszintjén egy

Kosztolányi Dezső

-novella elemzését, vagy egy

József Attila

és egy

Radnóti Miklós

költeménye összevetését választhatták a diákok – számolt be az Eduline. A portál szerint ez jó hír a diákoknak, akik novellaelemzésre készülnek, ráadásul mindhárom szerző a tananyagban kiemelt hangsúlyt kap.

9:15: Petőfi, Tisljár és egy motivációs levél a magyarérettségin

Az Eduline információi szerint egy Petőfi-kötetről szóló interjút értelmeznek a diákok az idei magyarérettségin, ezt követően tíz kérdést válaszolnak meg a költő imázsával kapcsolatban. A gyakorlati szövegalkotásnál egy motivációs levelet kell írni egy közlekedési vállalat álláshirdetésére. A korábban a Szegedi Tudományegyetemen diplomákat szerző

Tisljár Roland

A humor szerepe és szerveződése a társas kapcsolatokban című doktori értekezésében lévő állítást cáfolják, vagy erősítik meg a diákok az érvelő feladatnál.

Korábban írtuk

Szinte alig lehetett közlekedni a járdán, akkora tömeg próbált bejutni az érettségire az SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola bejáratán keresztül termekbe. A diákok azt próbálták kisilabizálni a nyomtatott lapokról, hogy ki, melyik terembe lett beosztva. A tanárok is - bizonyos esetekben – korukat meghazudtoló fürgeséggel rohantak, s hét óra negyven perckor már sorra gyűjtötték be a mobiltelefonokat – az időt meg lehet nézni a fali órán is. Idén több szempontból is megváltozott a magyarérettségi. A gyakorlati írásbeliség feladatot már nem emelt, hanem középszinten kell megírni, a diákok vagy ezt, vagy az érvelő szövegalkotást választhatják, valamint a műértelmező és a műveket összehasonlító feladat közül dönthetnek valamelyik mellett. A fogalomlista – más tárgyakhoz hasonlóan – már nincs benne a vizsgakövetelményekben, de a kerettantervben igen. A jó helyesírást jutalmazzák, s nem büntetőpontokat vonnak le. 3265 fő érettségizik Szegeden és 4920 Csongrád megyében. Egyikük

Botond

, az SZTE Vántus István Gyakorló Zeneművészeti Szakközépiskola diákja a történelemérettségitől fél a legjobban. Ma középszinten vizsgázik, a megmérettetésre már hónapok óta készül. „Tanárnőnkkel érvelési feladatokat oldottunk meg, szempontokat állítottunk fel, amelyek alapján megalkothatunk egy fogalmazást” – mondta. Osztálytársa,

Richárd

hozzátette, vizsgahelyzetet teremtett pedagógusuk, egy-egy feladatra annyi időt kaptak, mint az érettségin. Ő a holnapi matematika miatt aggódik, de még különórákat is vett, így bízik abban, hogy sikeresen veszi az akadályokat. Egy-egy szakmai tárgyból is vizsgázniuk kell, ez esetükben a zeneirodalom.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.