Kultúra

Magyar Filmakadémia: jogdíj járna a vágóknak és a hangmestereknek

Magyar Filmakadémia: jogdíj járna a vágóknak és a hangmestereknek

2017. május 22., hétfő
Magyar Filmakadémia: jogdíj járna a vágóknak és a hangmestereknek

A jövőben a filmvágók és a vezető hangmesterek, hangmérnökök is szerzőtársnak minősülhetnek, így jogdíj illetné őket a filmek forgalmazása után. Ennek törvényi szabályozását a Magyar Filmakadémia Egyesület döntése is támogatja.

"A Filmakadémia egyetért a vágók és hangmesterek hosszú ideje felvetett szerzői jogigényének jogosságával és minden szakmai és jogi fórumon elősegíti ennek mielőbbi érvényre juttatását. A téma jogalapja a Szerzői Jogi Törvényben megfogalmazott lehetőség" - közölte az egyesület hétfőn az MTI-vel. A Magyar Filmakadémia Egyesület tavaszi közgyűlésén Zányi Tamás, a testület hangmérnök/hangmester szekció vezetője a vágó szekcióval közösen nyújtotta be a kezdeményezést, amelyet a fórum egyhangúan elfogadott. A felvetés értelmében a jövőben a közös jogdíjkezelés rendszerének átalakításával a rendezőkhöz, operatőrökhöz, díszlet- és jelmeztervezőkhöz hasonlóan a vágók és a vezető hangmesterek, illetve hangmérnökök nemcsak alkotótársnak, hanem szerzőtársnak is minősülnének, és eszerint jogdíjazás is megilletné őket az adott film mozi, televíziós, DVD/Blu-ray és On-demand forgalmazása alapján. A közlemény kitér arra, hogy az európai filmakadémiák sorában tizennyolcadikként 2014 júliusában alakult meg a Magyar Filmakadémia Egyesület, amelynek célja a magyar filmművészet és filmipar hosszú távú fejlődésének ösztönzése, a filmszakmai ágazat és a filmszakmában működő alkotók érdek érvényesítése, az alkotók munkakörülményeinek javítása, társadalmi és művészi megbecsülésük elősegítése. A jelenleg 260 tagot számláló szakmai szervezet hangmérnök/hangmester szekcióba tömörülve végzi munkáját. A szervezetben tag lehet minden olyan filmes szakember, aki két játékfilm, dokumentumfilm, ismeretterjesztő film, kisjátékfilm vagy animációs film elkészítésében működött közre mint producer, rendező, operatőr, vágó, forgatókönyvíró, színész, zeneszerző, látvány-, jelmez-, vagy díszlettervező, hangmérnök, hangmester, smink- és maszkmester, és filmalkotásait moziban, illetve televízióban már bemutatták.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.