Közélet

Ma jár le a társaságiadó-bevallás határideje

Ma jár le a társaságiadó-bevallás határideje

2017. május 31., szerda
Ma jár le a társaságiadó-bevallás határideje

Május 31-én, ma van a társaságiadó-bevallás, az elektronikus beszámoló letétbe helyezésének és közzétételének, valamint a helyi iparűzési adó (hipa) bevallás benyújtásának a határideje.

A társaságiadó-bevallást az egyszeres és a kettős könyvvitelt vezető adózóknak egyaránt az 1629 számú nyomtatványon kell benyújtaniuk a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV). Az egyszerűsített vállalkozói adózást (eva), a kisadózó vállalkozások tételes adóját (kata) vagy a kisvállalati adózást (kiva) először választóknak a 1671-es bevalláson kell számot adniuk társasági adójukról. A határidő ebben az esetben a mérlegforduló utáni ötödik hónap utolsó napja. Azok a nonprofit szervezetek, amelyeknek tavaly nem volt vállalkozásból származó bevételük, vagy ahhoz kapcsolódó, elszámolható költségük, ráfordításuk - így nincs társaságiadó-alapjuk -, a társaságiadó-bevallást kiválthatják a TAONY nyilatkozattal május 31-ig. A beszámolók letétbe helyezésének és közzétételének határideje szintén 2017. május 31. A beszámolókat 2016. december 1-jétől kizárólag az online beszámoló- és űrlapkitöltő rendszeren keresztül lehet benyújtani. A rendszer elérhető az Igazságügyi Minisztérium honlapjáról (

https://e-beszamolo.im.gov.hu/ebekuldes

). A közzétételért nem kell igazgatási szolgáltatási díjat fizetni. A hipa bevallások határideje is ma jár le. Január 1-jétől lehetőség van arra is, hogy az adózók elektronikusan, a NAV-nál vallják be állandó jellegű hipa kötelezettségüket, több önkormányzatot érintő adókötelezettség esetén pedig csoportosan is be lehet küldeni a hipa bevallásokat. Az adót ez esetben is az önkormányzati adóhatóság számlájára kell megfizetni. A 2016-os adóévre a 16HIPA jelű, a 2017-es adóévre a 17HIPA jelű nyomtatványt kell használni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.