Sport

Kézilabda: tízéves böjtnek vethet véget a MOL-Pick Szeged a Veszprém elleni bajnoki döntőn

Kézilabda: tízéves böjtnek vethet véget a MOL-Pick Szeged a Veszprém elleni bajnoki döntőn

2017. május 18., csütörtök
Kézilabda: tízéves böjtnek vethet véget a MOL-Pick Szeged a Veszprém elleni bajnoki döntőn
pic_veszprem27_vadkertiattila_gs

Az utóbbi évek egyik legkiélezettebb bajnoki döntőjének első mérkőzését játssza le szombaton a Telekom Veszprém és a MOL-Pick Szeged. Legutóbb tíz éve örülhettek bajnoki címnek a Tisza-parton, így nem csak a rendszeresen pazar hangulatot teremtő szegedi publikum, de a csapat játékosai is ki vannak éhezve a sikerre.

Óriási átalakuláson esett át a MOL-Pick Szeged kézilabdacsapatának kerete a szezon kezdete előtt, a Tisza-partiak gyakorlatilag egy-két kulcsember kivételével az egész csapatot felforgatták. Távozott a csapattól a rutinos

Ilyés Ferenc

, aki Tatabányára tette át a székhelyét,

Ancsin Gábor

a Veszprémet, a kiváló szlovén irányító

Dean Bombac

a BL-címvédő Kielcét választotta. Szintén elhagyta Szegedet a spanyol irányító,

Niko Mindegía

, honfitársa

Antonio Garcia Robledo

(mindketten a Koldinghoz szerződtek), a lengyel kapus,

Piotr Wyszomirski

pedig a Lemgo szolgálatába állt. A távozók listáját bővítette még

Vladimir Vranjes

,

Rajko Prodanovic

,

Marko Curuvija

és

Roberto Garcia Parrondo

is, akadt tehát foltozgatni valója

Juan Carlos Pastor

mesternek a kereten. Ennek megfelelően nem is tétlenkedett a Pick a játékospiacon, érkezett a kapuba a friss BL-győztes

Marin Sego

és csapattársa

Denis Buntic

, a Vardar Szkopje átlövője,

Szergej Gorbok

, de Szegedre tette át székhelyét a Montpellierben kézilabdázó szlovén beálló,

Matej Gaber

is, valamint a La Rioja szélsője,

Pedro Rodriguez

. Szintén a széljáték erősítésére szerezte meg a klub

Mario Sostaricot

a Velenjétől és kölcsönvette

Sandro Obranovic

irányítót a PPD Zagreb csapatától. Tehetséges magyar játékosok is költöztek a Tisza-partra: Balatonfüredről

Bóka Bendegúz

és

Bánhidi Bence

, Tatabányáról pedig

Bodó Richárd

. A kiváló szezont futó Dean Bombac pótlására honfitársát, a Velenjében kézilabdázó

Stas Skubét

nézte ki és szerezte meg a klub. Ezekkel a változtatásokkal egyértelmű üzenetet küldött a MOL-Pick Szeged: szeretné ismét letaszítani trónjáról a Veszprémet a magyar bajnokságban és ez akár rögtön az első évben sikerülhet is.

Szeged népe ki van éhezve a sikerre

Legutóbb 2007-ben ünnepelhetett bajnoki címet Szeged városa, az akkori csapatnak pedig tagja volt az aktív kézilabdától ebben az évben visszavonuló Vadkerti Attila is. Akkor még más bajnoki rendszerben küzdöttek meg a felek a trófeáért, egy három nyert mérkőzésig tartó párharc döntött az első hely sorsáról. Az első két mérkőzést mindkét csapat megnyerte hazai pályán, majd a harmadik találkozón egy elképesztő kézilabdathrillerben, hétméteresekkel vette el a Veszprém pályaelőnyét a Vladan Matic irányította gárda, majd a negyedik találkozón Szegeden el is döntötte a bajnoki cím sorsát. „Épp a napokban beszélgettünk

Ilyés Feci

barátommal arról a döntőről, emlékszem, akkor az elődöntőben a Dunaferr ellen vért kellett izzadnunk, nagyon kicsin múlt, hogy nem ők jutottak be a döntőbe” – emlékszik vissza a PC Trade Szeged KKSE stratégiai igazgatója. „A veszprémi második meccsen az utolsó perekben és a hétmétereseknél oda sem mertünk nézni a pályára az izgalomtól a végjátéknál, egészen hihetetlen forgatókönyv szerint alakult az a találkozó. Jó erre visszaemlékezni, hiszen akkor hosszú idő után tudtuk elhódítani a bajnoki címet. Elképesztő érzés volt azt megélni, hogy Szeged népe mennyire vágyott már erre az elsőségre és ezt követően nagy ünneplés vette kezdetét” – teszi hozzá Vadkerti Attila.

herbert1

Vadkerti Attilához hasonlóan

Herbert Gábor

is idén döntött úgy, hogy szögre akasztja a kézilabdacsukákat, július elsejétől pedig a Pick Szeged utánpótlás szakmai igazgatói pozícióját tölti be. „Nagyon összetett feladat vár rám, többek között az én feladatom lesz az U7-es csapattól kezdve az NB I/B-s U20-as csapatig az együttesek koordinálása. Idén 23 csapatunk vágott neki a különböző korosztályos bajnokságoknak 17 edzővel és a következő évben is hasonlóval kell számolni. Ezenfelül a személyi és szakmai kérdésekért is felelek, sok fontos döntést kell majd meghoznom” – válaszolt az algyői csapatból visszavonuló, korábban Csurgón is öt évet eltöltő Herbert Gábor portálunk érdeklődésére. A 2007-es bajnoki címre is szívesen emlékszik vissza a korábbi válogatott beálló, sőt karrierje egyik csúcspontjának tartja. „A válogatottság mellett a kézilabdás karrierem egyik csúcspontja a magyar bajnoki cím megszerzése. Azért is vagyok különösen büszke rá, mert ez szegediként ritkán adatik meg játékosoknak a veszprémi dominancia árnyékában. Szép lenne, ha a tíz éves évforduló alkalmából ismét nyerni tudna a csapat. Néhány emberrel egyébként tartom a kapcsolatot az akkori gárdából, gyönyörű emlék marad mindig” – tette hozzá Herbert Gábor.

A pillanatnyi forma dönthet

„Nehéz lenne összehasonlítani az akkori és mostani csapatot, és a Veszprém is ugyanúgy erős volt mint most” – ezt már Vadkerti Attila fűzi hozzá. „Eljött a lehetőség, hogy hosszú idő után újra bajnoki címet nyerjen a Pick és azt gondolom, hogy mindkét mérkőzésen a pillanatnyi forma dönthet, mert idén már közel sem akkora a Veszprém dominanciája mint korábban, láttuk ezt a két bajnoki mérkőzésen és a kupadöntőn is. Úgy látom, hogy a csapat keményen dolgozik és ennek a munkának, ami Pastor mester irányításával zajlik Szegeden előbb-utóbb meglesz az eredménye. Jó lenne szerdán már úgy visszaemlékezni a 2007-es bajnoki címre, hogy nem az az utolsó.” Arról is kérdeztük a korábbi szélsőt, hogy mennyire jelent szerinte előnyt a Pick alapszakasz-győzelme és az ezzel járó előny, hogy hazai pályán játszhatja a visszavágót. „Ez szerintem teljesen csapat és edzőfüggő, hogy ki mekkora jelentőséget tulajdonít ennek, de nem véletlenül harcolt meg a Pick ezért az alapszakasz győzelemért. Amiért mindenképpen előny, hogy szép dolog a saját közönséged előtt kiharcolni az aranyérmet, másrészről pedig már pontosan tudja a csapat, hogy a második mérkőzésen milyen eredményt kell elérnie a hőn áhított sikerhez” – zárta Vadkerti Attila. A Telekom Veszprém – MOL-Pick Szeged férfi kézilabda bajnoki döntő első mérkőzését szombaton délután rendezik meg Veszprémben, a visszavágóra pedig négy nappal később, szerdán kerül sor Szegeden. A korábban megszokott lebonyolítási formákkal ellentétben ezen a két mérkőzésen dől el a bajnoki trófea sorsa, a két mérkőzés összesített eredménye alapján a jobb csapat nyeri meg a bajnoki címet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.