Közélet

Harmadik lett a Zsivány Hármas

Harmadik lett a Zsivány Hármas

2017. május 8., hétfő
Harmadik lett a Zsivány Hármas
szegeditanulok_helyezes0508

Tizennégy középiskolai csapat versengett a kismartoni Esterházy-kastély Haydn Termében az ESTÖRI Kreatív Történelmi Versenyen győzelemért. A harmadik helyezett a szegedi SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola Zsivány Hármas fantázianevű 10.a csapata lett. Tagok: Schmera Dániel, Jáger Balázs és Szilassi Ábel.

Összesen kilenc vidéki, négy budapesti és egy határon túli iskola mérte össze tudását május 3-án a kismartoni Esterházy-kastélyban az ESTÖRI Kreatív Történelmi Verseny döntőjén, melynek témája az Esterházy család története a 17. században volt. A korábbi fordulókhoz hasonlóan az egész napos döntőn is több feladatot kellett teljesíteni, melyekhez a csapatok már otthon a felkészülési időszakban „kellékeket” készítettek. A három fős csapatok történelmi háttértudásuk mellett kreativitásban, előadó- és vitakészségben, a fotó- és filmkészítési technikák, valamint a social média használatának jártasságában bizonyítottak a szakmai zsűri előtt. Május 4-től meghirdették az Esterházy Summer University ösztöndíjat, melyre minden, a versenyen induló csapat pályázhat. A megmérettetés együttműködő partnerei a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ, az MTA Történettudományi Intézete, az MTA Könyvtár és Információs Központ, az Arcanum Adatbázis Kft. valamint a Nemzeti Levéltár. A zsűri értékelésében kifejtette, hogy óriási fejlődést tapasztalt a középdöntő óta egyrészt a csapatok tudásában, de emellett rendkívül érezhető volt a csapattagok között a csapatszellem fejlődésében és összekovácsolódásában, érlelődött a vitakészségük és a terminológia használata is, amiért külön köszönetét fejezte ki a felkészítő tanároknak. Miként az Esterházyak esetében a felemelkedéshez az út a kreativitáson és leleményességen át vezetett, a vetélkedő bizonyította, hogy a kreativitás és a tudás egy új világot nyithat meg a történelem iránt érdeklődő diákok számára. A vetélkedő egy különleges kettős időutazás volt a modern eszközök segítségével az Esterházyak régmúltjában és a régi jelenetek felidézésével üzenet mindennapjaink jelenébe is. Talán ez lehet az út a jövőben a múlt újfajta megismeréséhez.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.