Írjon nekünk

Gazdaság

Hamarosan az összes fejlesztési forrás gazdára talál + FOTÓK

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

top_informacios_nap24_gs

Rövid időn belül Csongrád megyében is megkezdődnek a Terület és Területfejlesztési Operatív Program által finanszírozott beruházások – hangzott el csütörtökön Hódmezővásárhelyen, ahol az is kiderült, hogy néhány héten belül a teljes, 29,2 milliárd forintos támogatás sorsáról megszülethet a döntés.

TOP információs napot rendeztek csütörtökön a hódmezővásárhelyi Városházán, ahol arról informálódhattak a megjelenteket, hogy a Terület és Területfejlesztési Operatív Program keretében milyen projektek valósulhatnak meg Csongrád megyében. Az ezzel párhuzamosan tartott sajtótájékoztatón B. Nagy László megyei fejlesztési biztos kijelentette, fontos, hogy a lakosság megismerje, milyen beruházások várhatóak a térségben, azok ugyanis meghatározó szerepet töltenek majd be a mindennapokban.

„A megye szerencsés helyzetben van, ugyanis mivel kettő megyei jogú városa is van, így összesen háromszori támogatást biztosít a TOP” – erről már Rákossy Balázs, az európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára beszélt. Az összesen 1300 milliárd forintos keretösszegből Szeged 33,9, Hódmezővásárhely 9,8, míg a további 58 település 29,2 milliárd forintot kap, így 73 milliárd érkezik a megyébe. A politikus hozzátette, a 2007-13-as ciklussal ellentétben a kormány úgy ítélte meg, hogy a vidéki fejlesztésekről helyben, és nem Budapesten kell dönteni, ezért történtek egyeztetések a megyei önkormányzatok és a települések között.

top_informacios_nap16_gs
A 2014-2020-as ciklusban az Európai Uniótól az ország 12 ezer milliárd forintban részesül, ennek 60 százalékát gazdaságfejlesztésre fordítja a kormány. A cél a munkahelyteremtés, ezért ipari parkok fejlesztései, energetikai beruházások, úthálózat-javítások, valamint bölcsődék és óvodai korszerűsítések is megvalósulnak a TOP által. „A színfalak mögötti megbeszélések, tárgyalások véget értek. A mai nappal mérföldkőhöz érkeztünk, ugyanis hamarosan kezdődhet a projektek kivitelezése. Célunk, hogy az összes pénzt minél gyorsabban és hatékonyabban felhasználjuk és 2019 végéig valamennyi beruházást megvalósítsuk” – sorolta a terveket Rákossy Balázs, aki még elmondta, az 58 megyei településre eddig 14,7 milliárd forint érkezett, de várhatóan néhány héten belül az összes nyertes pályázót kihirdetik, így döntenek a 29,2 milliárd fennmaradó sorsáról.

A kifizetések a Magyar Államkincstáron keresztül történnek. Dancsó József elnök bízik benne, hogy a hosszú előkészületi munka eredményes lesz. „Biztosan lesznek felmerülő kérdések és problémák, de azon dolgozunk, hogy minden a legnagyobb rendben legyen” – említette meg.

Oláh Gábor regionális fejlesztési programokért felelős helyettes államtitkár azt kérte az államkincstártól, hogy a támogatási szerződéseket kösse meg a polgármesterekkel. A települések önkormányzatait pedig arra bíztatta, hogy a beruházások december 31-ig kétharmados készültségig jussanak el.

Kakas Béla arra emlékeztetett, hogy a megyei önkormányzatoknak 2012-ben vált feladatává a TOP források tervezése. Korábban a pályázati rendszerekben nem szólították meg a településeket, akik 18 felhívásra – többek között városrehabilitációra és egészségügy fejlesztésre – nyújthattak be támogatási kérelmet. A Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke végül kijelentette: az elnyert összegeket jól ki kell használni, mert még nem ismert, hogy 2020 után lesznek-e új kohéziós alapok fejlesztési célra.

A Rákossy Balázzsal készített különinterjúkat péntek reggel olvashatják a SZEGEDma.hu-n.

Hirdetés

Kommentek

Gazdaság

Durván nőnek a fizetések Magyarországon

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Mutatjuk mi az oka ennek. Ráadásul tovább is fognak nőni – minden jel szerint.

Tovább olvasom

Gazdaság

Nem bír magával a magyar GDP

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

3,6-3,8 százalékot ugrott fölfelé – jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Tovább olvasom

Gazdaság

Ilyen lesz Csongrád megye jövője

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Egészen 2030-ig ad majd kapaszkodókat a Csongrád Megye Gazdasági Jövőképe Program, amely a lehetséges kitörési pontokat vizsgálja.

Tovább olvasom

Aktuál