Közélet

Felsőoktatási duális képzések fejlesztésére indult pályázat

Felsőoktatási duális képzések fejlesztésére indult pályázat

2017. május 4., csütörtök
Felsőoktatási duális képzések fejlesztésére indult pályázat

Felsőoktatási duális képzések fejlesztésére írt ki pályázatot az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) a szociálismunkás- és a mérnöktanár-oktatás területén - jelentette be Schanda Tamás európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkár és Palkovics László oktatási államtitkára csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón.

Schanda Tamás

közölte, az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) keretében megvalósuló 1,35 milliárd forint keretösszegű pályázaton felsőoktatási intézmények konzorciumai vehetnek részt. Olyan projekteket várnak, amelyek hozzájárulnak ahhoz, hogy a duális oktatás még inkább gyakorlat- és munkavégzés-központúvá váljon. A résztvevőknek taneszközöket és elektronikus tananyagokat kell kidolgozniuk és bevezetniük, valamint a pedagógia kompetenciák fejlesztése érdekében oktatási-módszertani képzéseket, tréningeket kell szervezniük - ismertette. Jelentkezni első körben június 6-áig lehet, ha marad még forrás, akkor pedig egészen 2019. április 30-áig nyújtható be pályázat. Várakozásaik szerint 3-5 projektet tudnak majd támogatni 250-400 millió forint közötti összeggel - tette hozzá. Az államtitkár azt mondta, azért koncentrálnak a szociálismunkás- és a mérnöktanár-oktatás területére, mert ezek komoly szakemberhiánnyal küzdenek. Schanda Tamás arról beszélt, hogy az utóbbi években lendületet kapó ipari teljesítmény és innováció olyan szakembereket kíván meg, akik a szakképzésből, illetve a felsőoktatásból kikerülve azonnal hasznos munkát tudnak végezni. A kormány ezért elkötelezett amellett, hogy a felsőfokú szakképzést olyan irányba fejlessze, amely megfelel a gyorsan változó folyamatoknak, vagyis az oktatás hagyományos formái mellett megjelenjenek és egyre nagyobb hangsúlyt kapjanak a duális és gyakorlatorientált képzések.

Palkovics László

azt mondta, hogy a 2015-ben bevezetett duális képzés sikeres, az első évben majdnem hatszázan jelentkeztek rá, tavaly pedig már több mint ezren. Az államtitkár felidézte: 2014-ben fogadták el a felsőoktatási stratégiát, amelyben felmerült igényként az oktatás, a gyakorlat, valamint a munkaerőpiac igények egymáshoz közelítése. Erre jelent megoldást a duális képzés, amelyet a pályázat segítségével szeretnének továbbfejleszteni. A "Duális és gyakorlatorientált felsőoktatási képzések fejlesztése és oktatási innováció a szociális munka és a segítő szakmák terén, valamint a mérnökpedagógia és a szakmai tanári szakok esetében" című pályázatról további részletek

ezen a linken

találhatók.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.