Sport

Felkészülés 5 km-re: Hogyan készülj az első versenyedre?

Felkészülés 5 km-re: Hogyan készülj az első versenyedre?

2017. május 24., szerda
Felkészülés 5 km-re: Hogyan készülj az első versenyedre?
Athletic woman running on track

A futás egyre népszerűbb lett az utóbbi időben korra, nemre való tekintet nélkül. Mindenki számára könnyen elérhető, ezért arra ösztönöz sokakat, hogy elinduljanak első futóversenyükön.

Lehet pont te vagy az! És miért ne te lennél? Megérdemled!

Az 5 km ideális táv lehet első próbálkozásra. 5 kilométer lefutása olyan dolog, amit bárki tud teljesíteni. A felkészülés 5 kilométerre nem kell, hogy kemény legyen. Alkalmazd a lenti tippeket és már át is szakítottad a célvonalat, mielőtt észrevennéd.

1. Nevezz be a versenyre:

A legjobb módszer céljaink eléréséhez, ha van konkrét megvalósítási határidőnk. Jó tanácsként érdemes 3 hónapra előttünk lévő versenyt választani, így elegendő idő lesz a felkészülésre. Hogyan válaszd ki a tökéletes 5-öst? Döntsd el mi a fontos számodra!

Egy jó célért akarsz futni? Keress egy jótékonysági futóversenyt.

Szeretnél érmet kapni emlékbe az első 5 kilométeredről? Válassz egy olyan versenyt, ahol érmet kapnak a befutók. Számos 5 kilométeres verseny van, így csak meg kell találnod a hozzád legjobban illőt.

Itt egy elég részletes lista a 2017-es versenyekről.

2. Szerezz be egy jó futócipőt.

Ma már széles választékban elérhetőek a piacon. Fontos, hogy a megfelelő futócipőt használd, ezért érdemes felkeresni a helyi sportboltot, ahol szakemberek segítenek a megfelelő darab kiválasztásában.

Runner feet running on road closeup on shoe

3. Keress egy jó edzéstervet és hajtsd végre!

A legjobb módszer a felkészüléshez ha van egy terved. Szerencsére már nagyon sok edzésterv elérhető az interneten. Keresd meg azt, amelyik a legjobban passzol hozzád. A

futanet.hu

– n találsz bőven.

4. Futás közben nyugodtan gyalogolj.

Semmi rossz nincs abban, ha néha gyalogolsz futás közben. Idővel le tudod majd csökkenteni a gyaloglások számát, ahogy fejlődik az állóképességed és a tested is hozzászokik a megerőltetéshez.

5. Használj futóruhát!

Talán nagy a kísértés, hogy abban fuss, amiben éppen vagy, ám tanácsos beszerezni egy minőségi futóruhát. Érdemes technikai pólót hordani futás alatt, hiszen jobban szellőzik és elvezeti a nedvességet.

Urban running

6. Fuss társaságban!

A futás elsőre talán egyéni sportnak tűnik, de nem kell, hogy így legyen! Ha nem ismersz egy futót sem, csatlakozhatsz a helyi vagy online futóklubokhoz. A futótársak motivációt nyújtanak számodra és megbízható források, ha bármilyen kérdésed felmerül edzés során.

7. Számíts a visszaesésre.

Ez szinte törvényszerűen megtörténik, de legyőzheted. Amikor bekövetkezik, derítsd ki miért történt, majd folytasd tovább, hogy elérd a célod.

8. Alakítsd ki a saját hidratációs és táplálkozási gyakorlatod!

Ne várj a verseny napjáig, hogy megnézd mi passzol hozzád. Győződj meg róla, hogy elegendő

ClearWater vizet iszol a verseny előtt, alatt és közben és arról is, hogy tápanyagokban gazdagon étkezel.

Fitness woman athlete takes a break, Drinking water, Hot day. Co

9. Ne csinálj semmi eltérőt a verseny napján.

Amit az edzések alatt végigvittél, azt kell csinálnod a verseny napján. Ugyanabban a cipőben és ruhában, amit megszoktál, azt az étrendet követve, amit eddig is. A rutin elhagyása nem várt következményekkel járhat.

10. Élvezd!

Mindezeken felül élvezd a futást, mind edzéseken mind a versenyen. A verseny egy jó közösségi élmény lehet. Ne vedd túl komolyan csak hagyd, hogy vigyen az áramlat.

clearwater_5_km_futas001

Forrás: blog.clearwater.hu

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.