Közélet

Elfelejthetjük az elavult parkolójegyet – Egy hét múlva lép életbe az új rendszer Szegeden

Elfelejthetjük az elavult parkolójegyet – Egy hét múlva lép életbe az új rendszer Szegeden

2017. május 30., kedd
Elfelejthetjük az elavult parkolójegyet – Egy hét múlva lép életbe az új rendszer Szegeden
parkoloorak_telepitese007kf

Az összes parkolóautomata a helyén, az SZKT gőzerővel készül a pünkösd utáni átállásra. A hétvégén a város ötszáz parkolótábláját is átmatricázzák vagy letakarják, és – ha az informatikai rendszer is feláll – akár már szombat délután is válthatunk parkolójegyet kedd reggelre.

Átlagosan 15-20 perc alatt telepítettek egy parkolóautomatát, s ahogy

megírtuk

, június 6-án léphet életbe az új parkolási rendszer Szegeden. A vandálbiztos, több száz kilogrammot nyomó berendezésekbe fémpénzt lehet majd dobni, forintot és eurót, de fizethetünk majd PayPassos, azaz érintésmentes bankkártyával is.

Majó-Petri Zoltán

, a Szegedi Közlekedési Kft. ügyvezetője elmondta, a start-stop rendszer is indul jövő hét kedden, az SMS-es parkolás maximum négyórás időtartamra szól, vagyis ha valaki elfelejti leállítani egy újabb SMS-sel a megkezdett parkolást, akkor 4 órát számláz a rendszer. Mivel Szegeden 18 óráig kell fizetni a parkolásért, ezért amennyiben például délután 5-kor indít valaki parkolást, akkor egy óra múlva leáll a rendszer. Minden egyes automatán található egy szám, amire az SMS-t kell küldeni, a zöld és a sárga zónákban különböző telefonszámra, továbbá a Mars térnél, ahol szombaton délig kell fizetni a parkolásért, szintén kétféle lesz, ugyanis az a terület is két zónát érint. A június 6-ai átállással megszűnik a legolcsóbb parkolózóna is, a kék beleolvad a sárgába, ott 220 forintért lehet majd parkolni óránként, a zöldben változatlanul 480-at kell fizetni. Majó-Petri Zoltán elmondta, a parkolóautomatáknál először a gépjármű rendszámát kell megadni, utána lehet választani a fizetési módok közül, és a berendezés által kiadott szelvényt az autó szélvédőjére ki kell helyezni. Az SZKT további fejlesztéseket is tervez, az a cél, hogy egy éven belül ne kelljen az automata által kiadott jeggyel sem bíbelődni, az ellenőrök anélkül is tudják a rendszám alapján, hogy van-e érvényes parkolójegye a sofőrnek.

majo_petri_zoltan03_gs

Az SZKT ügyvezetőjétől megtudtuk, bár eredetileg 75 méternél hosszabb távot senkinek sem kell gyalogolnia, hogy parkolójegyet váltson, ha valaki kicentizné az automaták közötti távolságot, akkor észrevenné, hogy van, ahol egymástól messzebb vannak a berendezések. Ennek oka, hogy a telepítésnél figyelembe kellett venni a járdaszakasz alatt húzódó közművezetékeket, illetve a műemlékvédelemmel is egyeztetéseket folytatott a cég. Majó-Petri Zoltán elmondta, előfordulhat, hogy néhány automatát majd áthelyeznek a nyár folyamán, minden erre irányuló kérést és észrevételt felülvizsgálnak, de az ügyvezető arra számít más városok tapasztalatai alapján, hogy 136 automata 5-10%-át érintheti ez mindössze. Azt, hogy hol vannak automaták,

ITT

nézheti meg. Az új parkolórendszer életbelépése után is elnézőbb marad a figyelmetlen autósokkal a Szepark,

tavaly vezették be

, hogy aki egy karaktert elüt mobilparkolástól, megfellebbezheti a bírságot, és azt elengedheti az SZKT. Fontos tudni, hogy az ellenőröknek továbbra sincs mérlegelési joga, vagyis a pótdíjat kiszabják. Aki június 6-a után szembesül azzal, hogy maradtak papír parkolószelvényei, annak sem kell bosszankodnia, ez év végéig visszaváltja azokat az SZKT. Arra is lesz mód, hogy aki összegyűjti a parkolószelvényeit, ami gyakorlatilag nyugtaként funkcionál, kérhet számlát ezekről a közlekedési társaságtól. Ezért be sem kell majd menni a céghez, a kapcsolat@szkt.hu címre ha valaki elküldi beszkennelve, akkor a számlát kipostázza részére a Szegedi Közlekedési Kft.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.