Közélet

Egy éven át kutatták a baksi integrációs modell eredményeit

Egy éven át kutatták a baksi integrációs modell eredményeit

2017. május 22., hétfő
Egy éven át kutatták a baksi integrációs modell eredményeit
integracio__kutatas_baks

Egy éven át kutatta a baksi integrációs modell eredményeit 25 egyetemista fiatal, akik hét városból, öt hazai és egy határon túli egyetemről érkeztek a Szegedi Keresztény Roma Szakkollégium és a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Alkalmazott Társadalomismereti és Kisebbségpolitikai Intézete által életre hívott kutatási programba.

A baksi önkormányzattal együttműködésben két alkalommal folytattak háromnapos terepmunkát a hallgatók a településen, miközben interjúkat és kérdőíves felméréseket készítettek az integrációs projektek megvalósítóival valamint az érintett helyi lakosokkal. Az eddig példa nélküli kutatóműhely keretében első alkalommal találkozott szinte valamennyi egyházi és nem egyházi fenntartású roma szakkollégium hallgatósága, az újvidéki Apáczai Diákotthonnal kiegészülve, hogy egy közös cél érdekében együtt vizsgálják egy település fejlesztési projektjeinek eredményeit, majd azt visszacsatolják a projekt megvalósításában közreműködőknek. A kutatáshoz Szegedről, Pécsről, Hajdúböszörményből, Nyíregyházáról, Debrecenből, Miskolcról és Újvidékről csatlakozó fiatalok munkájának szakmai támogatását a Szegedi Tudományegyetem oktatói biztosították.

Kiss Mária Rita, Jancsák Csaba, Krémer András

valamint

Sánta Tamás

a módszertani képzés mellett a kutatómunka lezárásához készített összegző előadások kivitelezésében is a hallgatók rendelkezésére állt. A teljes kutatási folyamat utolsó elemeként, egy évvel az első terepmunkát követően, 2017. május közepén, a baksi önkormányzat munkatársainak jelenlétében az oktatók és a diákok bemutatták a feldolgozott adatokat.

Harangozóné Pálnok Orsolya

és

Giliczéné Molnár Irén

megköszönték a kutatásban résztvevők kitartó munkáját, valamint különösen hasznosnak értékelték az eredményeket a jövőbeni fejlesztési irányok megtervezéséhez.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.