Közélet

Botka próbál beelőzni: a városházán jelentette készre az ELI-t a hivatalos avató előtt egy nappal

Botka próbál beelőzni: a városházán jelentette készre az ELI-t a hivatalos avató előtt egy nappal

2017. május 22., hétfő
Botka próbál beelőzni: a városházán jelentette készre az ELI-t a hivatalos avató előtt egy nappal
botka_laszlo_gs

Azzal indokolta Botka László, hogy a városháza sajtószobájában jelentette be az ELI lézerközpont elkészültét egy nappal az ünnepélyes átadó előtt, hogy az elmúlt tíz évben a lézeres kutatóközponttal kapcsolatos minden fontos mérföldkőről a polgármesteri hivatal épületében adtak tájékoztatást. A szocialista városvezető úgy értékelt, hazánk tekintélye megtépázott, ezért is jelentősnek tartja, hogy ilyen pozitív hír lesz hazánkról.

Örömtelinek nevezte az ELI átadását Szeged és Magyarország életében egyaránt

Botka László

MSZP-s városvezető hétfő délutáni sajtótájékoztatóján. Emlékeztetett, a lézeres kutatóközpont az egyetlen olyan európai tudományos nagyberuházás, ami Magyarországon valósul meg. Azt mondta, a keddi protokoll átadás előtt azért tartotta fontosnak, hogy beszéljen az ELI-ről, mert az elmúlt egy évtizedben minden fontosabb, a projekttel kapcsolatos bejelentés a polgármesteri hivatal épületében volt.

Legutóbb tavaly novemberben járhattak a sajtó munkatársai az épületben

, május 23-án pedig

Orbán Viktor

miniszterelnök és

Lehrner Lóránt

, az ELI-HU Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója adja át a komplexumot, majd

Krausz Ferenc

, a Max Planck Kvantumoptikai Intézet igazgatója tart előadást. Botka sajtótájékoztatóján számba vette az ELI megvalósulásának fontosabb mérföldköveit, így például azt, hogy 2007-ben jelentették be, hogy az Európai Unió több tudományos nagyberuházást tervez, s ezek között szerepelt a lézerközpont is. Elmondta, hogy már akkor elkezdődtek az előkészülteket, s tudható volt, hogy nagy verseny várható a lézerközpontért, hiszen angol, francia és svéd nagyvárosok is jelezték, hogy örömmel fogadnák. 2009. október elsején született meg a brüsszeli döntés, hogy Szegeden épülhet meg az ELI, amely kapcsán

Bajnai Gordon

akkori miniszterelnök bejelentette, hogy a kormány egymilliárd forintot biztosít a tervezésre. Botka emlékeztetett, hogy a 2010-es kormányváltás után mégsem utalta a kormány a tervezésre, majd az év őszén

Kósa Lajos

, a Fidesz ügyvezető alelnöke,

B. Nagy László

akkori polgármesterjelölt és

Gyimesi László

, aki a helyi Fidesz elnöki tisztét töltötte be, közös sajtótájékoztatón kijelentették, hogy az ELI szélhámosság és átverték a szegedieket, mert az EU nem ad támogatást a szuperlézerhez. Végül az összességében 245 millió eurós EU-s támogatás lehívásához szükséges dokumentumokat 2012. december 12-ére készültek el.

Az ELI alapkövét 2014. február 6-án tették le

, az ünnepélyes átadó pedig május 23-án lesz. Botka László úgy értékelt, Magyarország tekintélye számára is rendkívül fontos az ELI felavatása, mert a szocialista politikus szerint a CEU-botrány is igencsak megtépázta, s szükség van valami pozitív hírre hazánkból. Arról is beszélt a polgármester, hogy az önkormányzat útépítéssel járul hozzá az ELI jobb megközelíthetőségéhez, 3,5 milliárdot költenek erre a célra. Ezen felül a Szegedi Tudományegyetemmel közös cégük egy 4000 négyzetméteres inkubátorházat tervez felépíteni a lézerközpont melletti területen. Azt is mondta, hogy az ELI évtizedekre lökést adhat Szeged és az egész ország gazdaságának.

Nincs válasz a sajtótájékoztatón

Botka László polgármester hétfő délutáni sajtótájékoztatóján az M1 és az Echo Tv stábja egyaránt szerette volna megkérdezni a város vezetőjét a vagyonnyilatkozat-tételi eljárásól, de Botka elzárkózott, azt közölte utóbbi stáb egyik tagjával, hogy nem nyilatkozik hazugsággyárnak, és el is hagyta sajtószobát.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.