Közélet

A füstmentes életért tett a kormányhivatal + FOTÓK

A füstmentes életért tett a kormányhivatal + FOTÓK

2017. május 31., szerda
A füstmentes életért tett a kormányhivatal + FOTÓK
nemdohanyzo_munkahely_kormanyhivatal0531

Nemdohányzó munkahellyé vált a Csongrád Megyei Kormányhivatal Rákóczi téri épülete szerdán, a Dohányzásmentes Világnap alkalmából.

A dohányzás világszerte a leginkább megelőzhető halálok. Az Egészségügyi Világszervezet május 31-ét Dohányzásmentes Világnappá nyilvánította, hogy felhívja a figyelmet a dohányzással kapcsolatos egészségügyi kockázatokra, a dohányzásmentes életmód előnyeire, valamint azokra a hatásos szabályozásokra, amik hozzájárulnak a dohánytermékek fogyasztásának csökkenéséhez.

Juhász Tünde

portálunknak elmondta, a szegedi Rákóczi téri épületben dolgozó 500 fő több mint fele kezdeményezte, hogy a kormányhivatal körül ne legyen kijelölt dohányzási hely. „A világnapot egybekötöttük a kéréssel, így a központi intézményt szerdától nemdohányzó munkahellyé nyilvánítottuk. Ez azért is aktuális, mert a napokban jelent meg az a statisztika, ami kimutatja: az Európai Unió tagállamai közül hazánkban a legnagyobb a daganatos megbetegedések között a tüdőrák okozta halálesetek aránya” – tette hozzá Csongrád megye kormánymegbízottja. A nap folyamán az épület aulájában felállított standnál egészségfejlesztő munkatársak adtak hasznos ismereteket és tanácsokat az ügyfelek és a dolgozók részére a dohányzással kapcsolatos témákban. A helyszínen lehetőséget biztosítottak a tüdőben lévő szénmonoxid műszeres mérésére, valamint bemutatták azt is, milyen elváltozások alakulnak ki a dohányosok tüdejében, szájában és fogazatán. A cigarettázással kapcsolatos tévhitekről is ismertették az érdeklődőket speciális eszközök segítségével. Magyarországon 1999-ben született törvényi szabályozás a nemdohányzók védelmére, és érvényesülése - részben a kitartó dohánylobbi miatt - lassan haladt, de ma már elmondható, hogy egyre jobban előtérbe kerülnek a nemdohányzók jogai. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a dohányzást tiltó, korlátozó jogszabályok népszerűek és leszokásra ösztönzik a dohányzókat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.