Közélet

A Fidelitas igazságszolgáltatási szervezetek és "Soros György által pénzelt civilek" kapcsolatát firtatja

A Fidelitas igazságszolgáltatási szervezetek és "Soros György által pénzelt civilek" kapcsolatát firtatja

2017. május 18., csütörtök
A Fidelitas igazságszolgáltatási szervezetek és "Soros György által pénzelt civilek" kapcsolatát firtatja

A Fidelitas az igazságszolgáltatás függetlenségének megőrzése érdekében arra kéri a Legfőbb Ügyészség, a Kúria és az Országos Bírósági Hivatal (OBH) vezetőit, nyilatkozzanak arról, hogy munkakapcsolatban állnak-e szervezeteik "a Soros György által pénzelt civilekkel".

Szabó Krisztián Szilárd

, a Fidelitas alelnöke az OBH Szalay utcai épülete előtt tartott csütörtöki sajtótájékoztatóján felidézte: két hete a Magyar Ügyvédi Kamarához és a Budapesti Ügyvédi Kamarához fordultak, arra kérve vezetőiket, nyilatkozzanak, hogy milyen mértékben működnek együtt "a

Soros György

által pénzelt Magyar Helsinki Bizottsággal". Mint mondta, kérdéseikre a mai napig nem kaptak választ. Hozzátette: sajtóhírek szerint Soros György kísérletet tesz arra, hogy nemcsak az ügyvédi kamarákra, de az ügyészekre és bírákra is "kiterjessze befolyását". A jogbiztonság alapvető követelménye, hogy az ügyészek és bírák befolyásmentesen végezhessék munkájukat - szögezte le, megjegyezve, hogy ezért az igazságszolgáltatás függetlenségének legfőbb felelőseihez, a Kúria, az OBH és a Legfőbb Ügyészség vezetőihez fordulnak a befolyásolási kísérletre vonatkozó kérdéseikkel. Mint mondta, bírósági és ügyészségi vezetőktől választ várnak arra, hogy munkakapcsolatban állnak-e a szervezetek Soros György által pénzelt bármilyen civil szervezettel, különös tekintettel a Magyar Helsinki Bizottságra, az Amnesty Internationalra és a Társaság a Szabadságjogokért szervezetre. Arra is kíváncsi a Fidelitas, hogy a szervezetek részt vettek-e 2010 után bírák képzésében, és ha igen, akkor ezért kaptak-e bármiféle közpénzt. Azt is tudni szeretnék, megfelel-e a valóságnak, hogy jelenleg ítélkező bírák Magyarország ellen folytatott nemzetközi bírósági eljárásokban Soros-féle szervezeteket bíztak meg képviselettel, és a szervezetek hathatós támogatását élvezték - mondta.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.