Közélet

A fiatalok migrációját vizsgálják Szegeden a YOUMIG projektben

A fiatalok migrációját vizsgálják Szegeden a YOUMIG projektben

2017. május 25., csütörtök
A fiatalok migrációját vizsgálják Szegeden a YOUMIG projektben
fiatalok_vandorlasa008kf

A ki- és a bevándorlást is vizsgálják nyolc EU-tagállam városainak és tudományos intézményeinek együttműködésében. A ki- és bevándorlás mellett napjainkban megjelenik a külföldön munkát vállalók hazatérése is.

Nyolc ország nyolc városa és nyolc tudományos intézete vesz részt abban az Európai Unió által támogatott kutatásban, amely a 15 és 34 év közötti korosztály népességmozgásait vizsgálja. A YOUMIG projektet a magyar Központi Statisztikai Hivatal vezeti, a hazai partnerönkormányzat pedig Szeged. „A jelenséggel hétről-hétre találkozik az önkormányzat” – mondta

Nagy Sándor

(Együtt) városfejlesztési alpolgármester a projekt nyitórendezvényén. Példaként említette a születő gyerekek és a későbbi óvodások számát. Ez korábban közel azonos volt, napjainkban azonban sokan külföldre mennek, viszik csemetéiket is, akik már nem szegedi intézménybe fognak beiratkozni. Eközben bevándorlás is zajlik, a Délvidék magyarjainak egy része átköltözött az anyaországba, komoly hányaduk Szegedre. Úgy gondolja, fontos megnézni, hogy milyen motivációk jelennek meg a statisztikák mögött. A kutatás eredménye várostervezési szempontból is hasznos lehet, mert felmérhetik, hogy egy bevándorlónak, vagy a városba visszatérőnek milyen igényei vannak az állampolgársági ügyintézéstől a gyermekek óvodába történő beíratásáig. Reméli, hogy a projekt végére az önkormányzat munkatársai is még felkészültebbeké válnak. „Ma 150 éves a KSH, azóta számít nagy kihívásnak a nemzetközi vándorlás mérése” – mutatott rá

Dickmann Ádám

projektmenedzser, a KSH szakértője. Már az Amerikába történő kivándorlást is vizsgálták, de ma az EU-n belüli népességmozgás követése még nagyobb feladatot jelentett. Rámutatott, mindenképpen nemzetközi kontextusban kell elemezni a kérdést, a problémákra pedig helyi szintű megoldásokat kell találni – e helyett minden állam nemzeti szintű választ kíván adni mindkét kérdésre. A migráció három módon is érinti Szegedet: magyarok mennek el, külföldiek jönnek, miközben vannak olyanok is, akik kimentek, de inkább visszatértek. Első lépésként felmérik az aktuális helyzetet, majd egy 12 hónapig tartó kísérletbe kezdenek. Végül a saját és a másik hét ország által szerzett tapasztalatokat beépítik az önkormányzat stratégiájába.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.