Bulvár

Újra megnyílik a trópusi lepkekert a szegedi egyetemi füvészkertben

Újra megnyílik a trópusi lepkekert a szegedi egyetemi füvészkertben

2017. április 28., péntek
Újra megnyílik a trópusi lepkekert a szegedi egyetemi füvészkertben
fuveszkert15kf

Újra megnyitja kapuit szombaton a Szegedi Tudományegyetem arborétumának trópusi lepkekertje, melyben a növényi sokféleség mellett "az állatvilág repülő virágai", trópusi pillangók figyelhetőek meg karnyújtásnyi távolságból - tájékoztatta Németh Anikó igazgató az MTI-t.

Az egyetemi füvészkert munkatársai csöppnyi esőerdőt varázsoltak az egyik fóliasátor alá, ahol a bábszekrényben lévő bábokból - amelyek havonta érkeznek Costa Ricából - folyamatosan bújnak elő a pillangók. A szemet gyönyörködtető rovarok növényről-növényre libbennek, a lepkeetetőknél lakmároznak vagy éppen a látogatók karján, ruháján landolnak. A sétautat bejárva húsz lepkefaj csaknem 400 színpompás példányával találkozhatnak az érdeklődők. Nem mindennapi élményt jelent ezeknek a Dél-Amerika trópusain honos pillangóknak a megfigyelése, fotózása. Nagy részük különösen napsütéses időben aktív, ilyenkor a több száz lepke színes kavalkádot alkotva cikázik a növények között, borongósabb időben pedig szívesen pihennek meg összecsukott szárnyakkal a leveleken, ágakon. Ahhoz, hogy a lepkekertben a növények és a rovarok számára ideális körülményeket biztosítsanak az állandó magas páratartalom mellett a hőmérsékletet folyamatosan 30-35 Celsius-fokon tartják. A látogatókat a helyszínen rövid szakvezetéssel várják, emellett információs táblák is segítik a trópusi pillangók megismerését.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.