Közélet

Ujhelyi átállt a sötét oldalra - kérjen bocsánatot a szegediektől, a magyaroktól

Ujhelyi átállt a sötét oldalra - kérjen bocsánatot a szegediektől, a magyaroktól

2017. április 30., vasárnap
Ujhelyi átállt a sötét oldalra - kérjen bocsánatot a szegediektől, a magyaroktól
ujhelyi_istvan_blogstar

Csúri Ákos szegedi újságíró nyílt levelet írt Ujhelyi István szegedi MSZP-s európai parlamenti képviselőhöz, amit alább változtatás nélkül közlünk.

NYÍLT LEVÉL UJHELYI ISTVÁNNAK

Itt meg kellene Önt szólítanom, de nem megy. Nem találok rá pontos kifejezést, jelzőt. Levelemből kiderül, hogy miért. Ön 2017. április 26-án – miután hírét vette, hogy magyarországi médiumok is közvetítik – felszólalt az Európai Parlament hazánkról szóló „vitájában”, és mintegy 1 perc 22 másodperces, rövid, de legalább összefüggéstelen, a konkrét témához még véletlenül sem csatlakozó, idegrángásos, teátrális hablatyolással teljesítette megbízói (nem a választópolgárok) akaratát és lehazaárulózta Orbán Viktort. Ezt, Szegeden született, a szegedi identitást mai napig szívemben és eszemben hordozó lokálpatriótaként mélységesen kikérem magamnak. Ugyanis Ön – bár a Szeviép-harácsoláson és az ingyenes parkolóbérletek igénybevételén kívül túl sok alkotó köze nincs a városhoz – mégiscsak az MSZP szegedi képviselőjeként került a magyar, majd az európai parlamentbe.

(Mintegy mellékesen: ha válaszol erre a nyílt levélre, akkor írja már meg abban azt is, hogy mégis miből futotta Önnek temérdek ingatlanra Balatontól Szőregig, illetőleg, hogy a Szeged étterem teraszán miről diskuráltak követhető rendszerességgel a szocialistákhoz köthető Szeviép-vezér, Pistrui Lászlóval? Arról is értekezzen, ha kérhetném, hogy miként lett Ön a Pick Szeged társadalmi elnöke, és mi volt a VALÓS oka Mezei Richárd lemondásának – van-e köze távozásának a most zajló, fiktív marketingszámlás korrupciós büntetőügyhöz, ahol vádlottként szerepel? Köszönöm.)

Ön megemlíti, hogy Orbán Viktor „a sztálinista állampárt szétverésében vett részt, most pedig egy új, putyinista nacionalista állampártot épít az európai értékek szétverésével”. Ön azt is mondta, hogy „szégyen a magyarságnak, hogy itt kell állnunk Európa szégyenpadján, mert ez hazaárulás”. Na, akkor vizsgáljuk egy kicsit mondatait.

Ön beszél magyarságról, aki lelkesen gátolta, fúrta, akadályozta, ellen-kampányolta végig a 2004. december 5-i, a határainkon túl élő magyarok kettős állampolgárságáról szóló népszavazást. Nem kellene e tárgykörben kussolnia? Nem éppenséggel az volt a hazaárulás? Ön arról beszél, hogy Orbán Viktor aktívan részt vett az MSZMP, a sztálinista állampárt szétverésében. Ez így van. De ez az Ön számára semmiképpen sem lehet – semmilyen szempontból – összehasonlítása alap, hiszen Ön – akárhogy is tagadják és hazudoznak róla - „a sztálinista állampárt” utódpártjának, az MSZP-nek a képviselője.

(Jöhet a jogászkodás, de akkor tessék már a szakszervezeti vagyonnal, a pártvagyonnal, üdülőkkel, napilapokkal et cetera tételesen elszámolni, úgy 1989 óta. Nem fog menni. Mert minden sarkon ott lesznek a Leisztingerek, Pistruik.)

Tudja, van az a közmondás szálkáról és gerendáról.

Ön beszél számonkérhetőségről és következetességről, aki politikai karrierje kezdetén – érettségi után a Fidesz ajtaján kopogtatott, majd amikor kiderült, hogy ebben a pártban nem mosolyért, hanem munkáért adnak lehetőséget, akkor azonnal átsétált a „a sztálinista állampárt” utódpártjához, az MSZP-hez, mert ott megkapta amunka nélküli karrierjéhez illő funkciókat, majd befutó helyet?

Na, slágvortokban – ennyit Önről.

De miről is beszélt?

A témát illetően semmiről, egyszerű, szokásos belpolitikai vagdalkozásra használta a másfél percét. Ügyet sem vetett (vagy netán már süketül?) a miniszterelnöki beszédre, nem arra reflektált - csak tette, amit Önök tesznek. Önök beszélnek magyarságról meg hazafiságról, akik – Jávor Benedekkel, Niedermüller Péterrel és Meszerics Tamással karöltve – sportot űznek abból, hogy hányszor jelentik fel saját hazájukat? (Ha ez utóbbi szó jelent egyáltalán Önnek valamit...). Az európai politika és sajtó Magyarországon röhög, mert jószerivel az unió egészére vonatkozóan összesen nem volt annyi feljelentés, mint amennyit Önök, baloldaliak tettek saját kormányuk ellen. Ez az Ön magyarsága? Köszönöm, de ebből nem kérnénk. Ujhelyi István! Kérjen bocsánatot a megsértett, megalázott, kellemetlen helyzetbe hozott szegediektől, magyaroktól, mert képviselőjükként méltatlanul viselkedett. Ha egy országot támadnak, akkor az adott belpolitikai erők félreteszik hazai sérelmeiket, különbözőségüket és együttes erővel, közösen lépnek fel hazájuk védelmében a külső erővel szemben. Szerdán – nem először – Ön átállt a sötét oldalra. Felőlem ott is maradhat, csak előbb kövessen meg minden jó érzésű állampolgárt, aki majd jövőre eldönti, hogy erre a kormányra, vagy az ellenzékére szavaz, de most, mindenek előtt megvédené saját hazáját, városát, mikroközösségét. Mert ez a legfontosabb, függetlenül attól, hogy jobb-vagy baloldali, liberális vagy radikális az illető. Ettől lesz ugyanis hazafi. Ami Önről nem mondható el. Szeged, 2017. április 28. Csúri Ákos újságíró

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.