Közélet

Tuzson: Magyarországnak keményen fel kell lépnie Brüsszellel szemben

Tuzson: Magyarországnak keményen fel kell lépnie Brüsszellel szemben

2017. április 6., csütörtök
Tuzson: Magyarországnak keményen fel kell lépnie Brüsszellel szemben
Tuzson Bence

Magyarországnak keményen fel kell lépnie Brüsszellel szemben az energiapolitika terén - mondta Tuzson Bence csütörtökön Pakson.

A kormányzati kommunikációért felelős államtitkár az atomerőmű látogatóközpontjában tartott sajtótájékoztatón hozzátette: Brüsszel arra készül, hogy elvegye az energiaárak meghatározásának jogát Magyarországtól, és azt a nagyvállalatoknak adja át, így szabadárassá tegye az energiát. "A magyar kormány azzal tudta elérni a rezsicsökkentés eredményeit, hogy saját hatáskörbe vonta az ármeghatározást. Ha visszatérünk a piaci szereplők ármeghatározásához, az áremeléssel járna" - mondta. Hangsúlyozta: a most zajló nemzeti konzultációnak első és egyik legfontosabb kérdése, hogy fenntartsuk-e Magyarországon az energia hatósági árszabályozását, vagy fogadjuk el Brüsszel döntését. Arra kérjük Magyarország polgárait, álljanak ki a rezsicsökkentés mellett azért, hogy hosszú távon stabil, biztonságos és megfelelően olcsó energia legyen - emelte ki. Az államtitkár emlékeztetett: Magyarországon korábban a fizetésekhez mérten az egyik legmagasabb árat kellett fizetni az energiáért az Európai Unió országai között, ma a rezsicsökkentésnek köszönhetően 25 százalékkal alacsonyabbak az energiaárak. Mint mondta, szinte minden akadály elhárult a paksi atomerőmű kapacitás-fenntartó beruházása elől, és elkezdődhet a két új, összesen 2200 megawatt teljesítményű blokk építése. A hazai energiatermelés 50 százalékát adó, az energiafogyasztás 30 százalékát biztosító atomerőmű a rezsicsökkentés fenntartása szempontjából is kiemelten fontos - hangsúlyozta, hozzátéve, hogy a két új blokkal biztosítható Magyarországon az olcsó, megfizethető és biztonságos energia.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.