Kultúra

Tablókiállítás nyílik 1956-ról Hódmezővásárhelyen

Tablókiállítás nyílik 1956-ról Hódmezővásárhelyen

2017. április 21., péntek
Tablókiállítás nyílik 1956-ról Hódmezővásárhelyen

Az Emlékpont és a Bálint Sándor Sándor Szellemi Örökségéért Alapítvány szervezésében "A szabadság pillanatai. Egyéni és közösségi cselekvésformák 1956-ban" címmel tablókiállítás nyílik április 27-én 17 órától az Emlékpont Múzeumban.

A kiállítást

Miklós Péter

, az Emlékpont intézményvezetője nyitja meg, emlékező gondolatait pedig

Dávid Szaniszla

mérnök, egykori ötvenhatos elítélt fogalmazza meg. A tablókiállítás az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc folyamán jelentkező olyan egyéni és közösségi cselekvési formákat igyekszik bemutatni, amelyek célja a kommunista diktatúra megszüntetése és a demokratikus Magyarország megteremtése volt. Ezek körében kerül bemutatásra például a szegedi fiatalok által létrehozott Magyar Egyetemisták és Főiskolások Szövetsége, a hódmezővásárhelyi és a makói forradalmi tüntetések eseménytörténet, vagy a katolikus egyház vezetésének az ötvenhatos forradalommal való szolidaritása. Mindezek mellett más vásárhelyi vonatkozása is van a tárlatnak, hiszen a városi Bethlen Gimnázium diákjainak forradalmi szerepvállalása éppúgy bemutatásra kerül, mint az egykori szovjet emlékmű - "Iván" - ledöntésének története. A programot az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára létrehozott Emlékbizottság támogatja.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.