Közélet

Salát Gergely Szegeden: Trump megdöntené az észak-koreai rezsimet

Salát Gergely Szegeden: Trump megdöntené az észak-koreai rezsimet

2017. április 23., vasárnap
Salát Gergely Szegeden: Trump megdöntené az észak-koreai rezsimet
salat_gergely03_gs

A sinológussal a modern Kína világát jártuk körbe. Kérdeztük a kínai szocialista rendszerről, a megjelenő kapitalizmusról, a gazdasági növekedésről, a környezetszennyezésről. Kifejtette véleményét a távol-keleti nagyhatalom viszonyáról más államokkal, terítékre került a Kínai Népköztársaság kapcsolata az Amerikai Egyesült Államokkal, Észak-Koreával, Oroszországgal. Elárulta azt is, hogy miért vásárol meglepően sok gazdag kínai Budapesten lakást.

- A Kínai Népköztársaságról létezik egy sajátos prekoncepció a fejünkben: szocialista állam, mégis megjelennek benne a kapitalizmus jegyei a „reform és nyitás” politikájának elemeként. Melyik Kína az erősebb? Mit látunk, mikor kiszállunk a repülőgépről?

- A leszállás után mindenképpen a kapitalista arcát látjuk az országnak. Azonban nem vagyok abban biztos, hogy azok a fogalmak – kapitalizmus, szocializmus -, amelyeket mi Nyugaton kitaláltunk magunknak, érvényesek más civilizációkra is. Ugyanis azt tapasztalom, ha azt mondom, hogy paradicsom, asztal, egyetem vagy éppen szocializmus, az kicsit mást jelent Kínában – pont annyiban különbözik, hogy e szavakat fenntartásokkal használjuk.

Salát Gergely (1975-) sinológus, publicista, tanszékvezető egyetemi docens

A Budapesti Piarista Gimnáziumban, majd a Pekingi 55. sz. Középiskolában folytatta középiskolai tanulmányait, később a Pekingi Egyetem Jogi Karán jogot hallgatott. 1997-től oktat hazai felsőoktatási intézményekben (Budapesti Gazdasági Főiskola, Eötvös Lóránd Tudományegyetem, Pázmány Péter Katolikus Egyetem) kínai nyelvet, filológiát, történelmet, irodalomtörténetet, országismeretet, politikát. 2013-tól a Pázmány Péter Katolikus Egyetem BTK Kínai Tanszékének egyetemi docense, 2014-től tanszékvezető.

- Hírek jelentek meg arról az utóbbi időszakban, hogy lassul a kínai gazdasági növekedés. Kell-e aggódni amiatt, hogy az elmúlt harminc év tendenciái megváltoznak? Hathat-e ez a kínai életszínvonalra negatívan?

- Az a lassulás 6,5 százalékos növekedést jelent, nem tudom, hogy volt-e hasonló Magyarországon az elmúlt száz évben. Nem kell kétségbeesni, a világ legtermészetesebb dolga, hogy a kínai gazdaság már nem növekszik évente 14-15 százalékkal. Az emberi élethez hasonlóan a gazdasági fejlődésnek is van egy természetes pályája, a fejlődő országok először nagy lendülettel haladtak előre, majd ez a görbe fokozatosan laposodott.

- Néhány éve láttam egy kínai filmet, amely egy kislány történetén keresztül egyszerre mutatta be a felhőkarcolókkal teli nagyvárost és az utak, szolgáltatások nélküli vidéket, ahol írni-olvasni is alig tudnak. Mekkora ez a vidéki Kína, s milyen mértékben növekszik a városi rész?

- Ma a lakosság kicsit kevesebb, mint fele él vidéken, ez egy nagyon látványos változás, mert harminc évvel ezelőtt még csak tíz százalék volt a városi lakosság aránya. Nem mindenki szegény vidéken, de tagadhatatlan – ezt a kínaiak is elismerik -, hogy egyes térségekben ez még mindig jelentős problémát jelent. Több százmillió embert kiemelni az abszolút mélyszegénységből óriási feladat, de már megkezdték a végrehajtását, egészen fantasztikus eredményeik vannak. A jelenleg érvényes célkitűzés szerint 2021-re, a Kínai Kommunista Párt megalakításának századik évfordulójára akarják felszámolni a mélyszegénységet, az igazi nyomort.

- Milyen szerepe van Kínában a környezetszennyező iparnak? Rengeteg képet látunk hatalmas szmogfelhőkről, bányákról, miközben egyre több az autó. Tesznek-e valamit a környezetvédelemért?

- A fő problémát az jelenti, hogy meg kellett hozni egy döntést: esznek, vagy levegőt vesznek. Az iparosodás kezdetekor – ahogy egykor Nagy-Britanniában, az Amerikai Egyesült Államokban – egy ország nem teheti meg, hogy a környezetvédelemmel törődjék. Ha betartja a különböző ehhez kapcsolódó szabályokat, beépíti a környezetvédelmi technológiákat, akkor annak az ára beépül a termékekbe, s nem lesz versenyképes. Úgy tűnik, hogy beáldozták környezetük tisztaságát néhány évtizedre a gazdasági fejlődésért a kínaiak.

salat_gergely04_gs

Nagyjából 2008 környékén jöttek rá, hogy ez a fejlődési modell fenntarthatatlan, ettől kezdve nagyon komoly programokat indítottak a környezet védelme érdekében. Az ország nagy mérete miatt igazán jó eredményeket elérni nem könnyű, de tudjuk, hogy Kína a világ legnagyobb napelemgyártója és a legnagyobb napenergia-felhasználója. Ők költik – az Egyesült Államok mellett – a legtöbb pénzt új, zöld technológiák kifejlesztésére. A környezetszennyező gyárak átállítása szoftverfejlesztésre azonban bele fog telni még néhány évtizedbe…

- Mi a helyzet a kínai-amerikai viszonnyal? Nagy botrányt okozott, hogy telefonon fogadta a Kínai Köztársaság (Tajvan) vezetőjének gratulációját Donald Trump amerikai elnök választási győzelme után. Ismert, hogy az amerikai-tajvani kapcsolat nagyon szoros, de a Nixon elnök óta az „egy Kína” elv miatt nem hivatalosan működik.

- Ez egy nehéz kérdés, mert nagyon ellentmondásos az, amit eddig Trump elnök csinált Kína-ügyben. A kínai-amerikai viszony a világ legbonyolultabb kapcsolata. Nem is Tajvan ebből a legsúlyosabb probléma, összeakaszkodtak Japán ügyében, a Dél-kínai-tenger szigeteinek kérdésében. Egy hegemóniaváltás közepén vagyunk, amikor Amerika relatív súlya csökken, Kínáé pedig nagyon megnövekedett, amely a világtörténelemben mindig konfliktust okozott, soha nem fordult elő, hogy egy regnáló nagyhatalom békében átadta volna egy feltörekvő újnak. A jövőt nem tudni, mert egyszer megkérdőjelezi Trump az „egy Kína” elvet, máskor pedig megerősíti ugyanezt. Egy sinológus kolléga azt javasolta: kapcsoljuk be a biztonsági öveket, s figyeljünk.

- Arról is tudunk, hogy Trump be akar keményíteni az Észak-Koreával üzletelő vállalatokkal szemben, ami a kínai cégeket is erőteljesen érinti. Milyen az észak-koreaiak és a kínaiak kapcsolata?

- Észak-Korea egy kellemetlen partner Kína számára. A népköztársaságnak egyáltalán nem jó, hogy egy kiszámíthatatlan, atomfegyverekkel játszó, rakétakísérleteket végrehajtó, folyamatosan feszültségeket generáló szomszédja van. Azonban szüksége van egy ütköző államra a saját határai és az amerikai katonai támaszpontokkal teli Dél-Korea között. Ha egyszer csak összeomlana Észak-Korea, s a jelenlegi feltételek mellett végbemenne egy országegyesítés a félszigeten, akkor Kína határainál amerikai tengerészgyalogosok masírozhatnának.

salat_gergely02_gs

Ezért éppen csak, hogy életben tartja a rendszert, de ez nem biztos, hogy örökké így fog maradni. Egyre reálisabbnak gondolom, hogy Trump szeretne egy történelmi hagyatékot maga után, s az észak-koreai rezsim megdöntése egy jó pont lenne a történelemkönyvekben. Elképzelhetőnek tartom, hogy annyira elegük van

Kim Dzsongunékból

a kínaiaknak, hogy belemennek a rendszer megdöntésébe, a válságot, a menekültkérdést pedig valahogy kezelik, s cserébe megegyeznek abban, hogy az egyesült Korea kikerül az amerikai érdekzónából, azaz távoznak onnan az Egyesült Államok csapatai. Egyelőre még nem nagy ennek a valószínűsége, de nem zárható ki ilyen alku.

- A kínaiak a világ számtalan részén megjelennek. Az oroszok például amiatt aggódnak, mert Szibériában egyre több kínai él, attól félnek, hogy akár el is szakadhatnak a lakosság kicserélődése miatt. Jogosak az oroszok félelmei?

- Nem lennék különösen nyugodt a helyükben, habár a kínaiak tanultak a XX. század – elsősorban Amerika – példáiból, azaz uralmat gyakorolni nemcsak az adott terület közvetlen katonai megszállásával lehet, hanem cégek felvásárlásával gazdasági befolyásszerzéssel, a „puha erővel”. Nem tartom reálisnak azt, hogy az orosz távol-kelet kikiáltaná a Kínához való csatlakozást, még akkor sem, ha többségbe kerülnének a kínaiak, mert jelenleg is ők szerzik meg az ottani kőolajat, fát, földgázt. Felesleges arrébb tenni a határokat.

- Nemrégiben kapta fel a média azt a hírt, hogy a legtöbb külföldi ingatlant vásárló Magyarországon vagy orosz, vagy kínai. Miért vesznek ilyen sokan lakást, házat? Van-e köze ennek Magyarország uniós tagságához?

- Ez egy világjelenség, a kínaiak felvásárolják az ingatlanokat, ehhez tulajdonképpen Magyarország viszonylag későn csatlakozott. Arról lehet szó, hogy a kínai felsőosztály, a felső-középosztály szeretné a vagyonát biztonságban tudni. Egy ingatlanbefektetés, ami az ő vagyonukhoz képest nem olyan jelentős, az Európai Unió egy tagországában értékállónak számít. A magyar ingatlanok ráadásul elképesztően olcsóak a kínai lakásokhoz képest. Nevetni szoktak a kínai üzletemberek egy-egy budai új lakás árán – pedig számunkra nagyon drágának tűnnek. Ez később számukra akár menekülőpálya is lehet egy keményvonalas politikai fordulat, vagy egy komolyabb gazdasági krízis esetén.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.