Közélet

Szentpétervári robbantás: terrorcselekménynek minősítette a szentpétervári metróban történt robbanást az orosz Nyomozó Bizottság (FRISSÜL)

Szentpétervári robbantás: terrorcselekménynek minősítette a szentpétervári metróban történt robbanást az orosz Nyomozó Bizottság (FRISSÜL)

2017. április 3., hétfő
Szentpétervári robbantás: terrorcselekménynek minősítette a szentpétervári metróban történt robbanást az orosz Nyomozó Bizottság (FRISSÜL)
szentpetervar_,metro_robbanas

Terrorcselekménynek minősítette a szentpétervári metróban hétfőn történt robbanást az orosz Nyomozó Bizottság (SZK), de más lehetséges verziókat is mérlegel.

Ezt Szvetlana Petrenko, a szövetségi nyomozó hatóság szóvivője jelentette ki a TASZSZ hírügynökségnek. "Tekintet nélkül arra, hogy a büntetőeljárás az Oroszországi Föderáció büntető törvénykönyvének 205-ös cikke (terrorcselekmény) alapján indult, a nyomozásnak az incidens összes lehetséges verzióját meg kell vizsgálnia" - mondta. A Fontanka.ru helyi orosz hírportál közzétett egy felvételt, amelyen állítása szerint a szentpétervári metróban hétfőn elkövetett robbantásnak a rendőrség által körözött, feltételezett elkövetője látható. A szemcsés képen egy középkorú szakállas férfi látható fekete sapkában. A Fontanka szerint a férfi a Petrogradszkaja állomáson lépett a metró területére, 20 perccel a Tyehnologicseszkij Insztyitut állomás előtt bekövetkező robbanás előtt. Az Interfax orosz hírügynökség korábban jelentette, hogy a metró kamerarendszere rögzítette a feltételezett elkövetőt.

Orbán Viktor levélben fejezte ki részvétét Vlagyimir Putyinnak

Orbán Viktor miniszterelnök levélben fejezte ki részvétét Vlagyimir Putyin orosz elnöknek a szentpétervári metróban történt robbantásos merényletek áldozatai miatt - közölte Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője az MTI-vel hétfő este. "Az ilyen erőszakos és felfoghatatlan támadások nagy fájdalmat okoznak minden nemzet számára, ugyanakkor nem csökkentik, nem csökkenthetik közös elkötelezettségünket a terrorizmus elleni küzdelem terén" - áll a levélben. A kormányfő biztosította az orosz elnököt Magyarország és a magyar kormány támogatásáról "ezekben a nehéz órákban". "Honfitársaimmal osztozunk az áldozatok családtagjainak fájdalmában, és mielőbbi gyógyulást kívánunk a sérülteknek" - zárta levelét Orbán Viktor.

Korábban írtuk

Terrortámadásnak minősítette a szentpétervári metróban elkövetett robbantást Alekszandr Kurenoj, az orosz főügyészség szóvivője hétfő délután a Rosszija 24 televíziónak nyilatkozva. "Mindent megteszünk, ami tőlünk telik, hogy tisztázzuk, milyen tényezők tették lehetővé ezt a terrortámadást, hogy a jövőben az ilyen eseteket kizárhassuk" - mondta. Más, a szóvivőnél magasabb rangú tisztségviselő egyelőre nem nyilvánította terrorcselekménynek a történteket, és az orosz sajtó nagy része sem nevezi annak. Ugyanez a szóvivő az Interfax hírügynökségnek viszont úgy nyilatkozott, a főügyészség korainak tartja, hogy következtetéseket vonjanak le a metróban történt robbanás okaival kapcsolatban.

Nógrádi György: az elkövetők gyorsan el is hagyhatták az országot

Nógrádi György

biztonságpolitikai szakértő szerint ha profik felelősek a szentpétervári metróban történt robbanásért, nyilván számoltak azzal, miként hagyhatják el minél gyorsabban az országot. A szakértőt az M1 aktuális csatornán hétfő délután azzal kapcsolatban kérdezték, hogy hétfőn robbanás volt a szentpétervári metróban. Az eddig adatok szerint kilenc ember meghalt, és számos sebesült is van. Az orosz főügyészség szóvivője terrortámadásnak minősítette a történteket. Nógrádi György azt mondta: Szentpétervár a második legnagyobb orosz város, 5 millió lakossal. Rendkívül közel van a határhoz, így onnan szárazföldi, légi és vízi úton is rövid idő alatt el lehet hagyni az országot. A szakértő szerint a támadás összefügghet azzal, hogy hétfőn

Vlagyimir Putyin

a fehérorosz elnökkel tárgyalt Szentpéterváron. Megjegyezte: az utóbbi időben a magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezet azzal "szórakozik", hogy repülőterekre is be tudják vinni a robbanóanyagot. Ha kiderül kik voltak az elkövetők, az oroszok hajtóvadászatot indítanak, bárhová utánuk mennek - akár skandináv vagy balti államokba is -, és "le fognak velük számolni" - hangsúlyozta Nógrádi György. Robbanás történt a szentpétervári metró két különböző állomásán hétfőn, az első adatok szerint tízen meghaltak, többen megsérültek - jelentette a TASZSZ orosz hírügynökség. Orosz híradások szerint a tíz halálos áldozat mellett mintegy félszázan sebesültek meg abban a robbanásban, amely hétfőn történt a szentpétervári metróban. Az incidens okát hivatalosan egyelőre nem közölték.

Vlagyimir Putyin

orosz elnök, aki Szentpéterváron Aljakszandr Lukasenka fehérorosz államfővel tárgyalt, tévékamarák előtt kijelentette: egyelőre nem világos, hogy mi okozta a robbanásokat. Putyin közölte, hogy több lehetséges okot vizsgálnak, köztük terrorcselekmény elkövetését is. Az elnök részvétét nyilvánította az áldozatok hozzátartozóinak. Az Interfax hírügynökség mindazonáltal úgy értesült, hogy a robbanást házi készítésű pokolgép okozta. A Rosszija 24 hírtelevízió jelentése szerint a hatóságok nap folyamán több alkalommal kutattak gyanús tárgyak után, és az egyik megállót ki is üríttették. Orosz sajtóorgánumok egy ideig két robbanásról számoltak be. Az orosz katasztrófavédelem egyik tisztségviselője később az Interfaxnak nyilatkozva hangsúlyozta, csak egy detonáció történt. A robbanás akkor következett be, amikor a metrószerelvény a Szennaja Ploscsagy állomásról elindult a Tyehnologicseszkij Insztyitut állomás felé. A szerelvény harmadik kocsijában történt a detonáció, miközben a szerelvény eleje már beért az alagútba. A Rosszija 24 televízió szerint az összes szentpétervári metrómegállót lezárták, ami miatt a város urcáin hatalmas közlekedési dugók alakultak ki. Moszkvában és több más orosz nagyváros metróhálózatában a robbantások hatására fokozott biztonsági intézkedéseket vezettek be. Fokozták a készültséget több orosz repülőtéren is. Oroszországban legutóbb két csecsen öngyilkos merénylőnő 2010-ben követett el hasonló támadásokat a moszkvai metróban. Az akkori merényletekben mintegy negyvenen vesztették életüket és több mint százan megsebesültek.

Találtak még egy pokolgépet egy harmadik szentpétervári metróállomáson

Fel nem robbant pokolgépet találtak a szentpétervári metró egy harmadik állomásán hétfőn, miután a földalattin robbanás történt - értesült az Interfax hírügynökség. A fel nem robbant pokolgépet a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson találták. Előzőleg a szentpétervári metróban - a Szennaja Ploscsagy és Tyehnologicseszkij Insztyitut állomásokon, vagy azok között - történt robbanásokban tíz ember életét vesztette és mintegy ötven megsérült.

KKM: nem tudni magyar sérültről

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) információ szerint nincs magyar sérültje a szentpétervári metróban történt robbanásnak - mondta a KKM sajtófőnöke az M1 aktuális csatornán hétfő délután.

Menczer Tamás

elmondta: egy brüsszeli iskoláscsoport kirándult Szentpéterváron, volt köztük három magyar diák is. Velük sikerült felvenni a kapcsolatot, jól vannak. A helyi magyar főkonzulátus arról számolt be, hogy "érthető módon óriási a káosz". Folyamatosan tartják a kapcsolatot a helyi hatóságokkal. A külügyi sajtófőnök kitért arra is, hogy az érintett két metrómegálló a városközpontban van: az egyik egy forgalmas piac állomása, a másik egy technológiai egyetemé. A szentpétervári főkonzul arról is tájékoztatta, hogy mindkét metróállomás fémdetektorral van felszerelve. A sajtófőnök azt írta: "felfoghatatlan és elfogadhatatlan a barbár támadás", amelynek során a metróban békésen közlekedő, menekülni képtelen embereket gyilkoltak és sebesítettek meg. Bármivel is próbálják, a terror, az öldöklés semmivel sem igazolható - hangsúlyozta. Együtt érzünk azokkal, akik elveszítették szerettüket, a sérülteknek pedig testi és lelki felépülést kívánunk - áll Menczer Tamás közleményében.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.