Gazdaság

Ónodi-Szűcs: jövőre 150-200 milliárd forinttal több jut az egészségügyre

Ónodi-Szűcs: jövőre 150-200 milliárd forinttal több jut az egészségügyre

2017. április 28., péntek
Ónodi-Szűcs: jövőre 150-200 milliárd forinttal több jut az egészségügyre
doktor_orvos_korhaz

A jövő évi költségvetési tervezetben 150-200 milliárd forinttal több jut az egészségügyre - mondta az egészségügyért felelős államtitkár egy szakmai fórumon pénteken Siófokon. Ónodi-Szűcs Zoltán hozzátette, az idei és a jövő évi ágazati növekmény a GPD 1,5 százalékát teszi ki.

Az államtitkár a Magyar Kórházszövetség XXIX. kongresszusán úgy fogalmazott, "kemény másfél év van mögöttünk, és erős eredményeket értünk el. Emlékeztetett arra, hogy 2016 áprilisa és decembere között 120 milliárd forintot fordítottak a kórházak adósságának rendezésére, ezen felül 15 milliárd forintra pályázhattak a működésük racionalizálását célzó programokkal. Ezzel kapcsolatban megjegyezte: hogy évek óta csökken az intézmények által termelt adósság, míg 2014-ben 4,5 milliárd forint volt a havi össznövekedés, addig 2015-2016-ban már csak 2,5 milliárd forint volt havonta.

Ónodi-Szűcs Zoltán

beszélt arról is, hogy a két nagy intézmény - a volt Országos Egészségbiztosítási Pénztár és az Országos Tisztiorvosi Hivatal - átalakítása nagyobb zavarok nélkül zajlott le. A humánerőforrás-helyzetet említve "trendváltásról" beszélt az államtitkár, mint mondta, mind az orvosoknál, mind a szakdolgozóknál csökkent az elvándorlás, és emelkedett az orvosegyetemre jelentkezők létszáma is. Fontos eredménynek nevezte azt is, hogy sikerrel zárult a svájci finanszírozású alapellátási modellkísérlet, és annak folytatására ebben az évben már hazai forrás áll rendelkezésre, a következő évben pedig az elképzelések szerint további száz háziorvosi praxist vonnának be. Arra a fórumon elhangzott kérdésre, hogy az egészségügyben gazdasági-műszaki területen dolgozók mikor kapnak béremelést, az államtitkár azt válaszolta, hogy a 26 ezer -ezen a területen dolgozó - munkavállalóból 17 ezren érintettek voltak a januári minimálbér- és garantált bérminimum-emelésben. A gond ott van, mondta , hogy ezen munkavállalók a közalkalmazotti (és nem az egészségügyi) bértábla szerint kapják fizetésüket, és egészségügyi államtitkárként nincs ráhatása a közalkalmazotti bértáblát szabályozó jogszabályra, arra pedig, hogy a kjt.-t "megbontsák", nem lát lehetőséget. Ónodi-Szűcs Zoltán szerint az lenne a cél, hogy az egészségügy a nemzetgazdaság ágak átlagbér szerinti sorrendjében a 3.-4. helyet foglalja el a mostani 11. helyett. Hozzátette: "a lengyel egészségügyi bérszintet már elértük, a szlovákot éppen súroljuk, a cseh még mindig előttünk van 500 euróval".

Mészáros János

helyettes államtitkár a jövő évi ágazati költségvetéstervezetről a fórum után újságíróknak elmondta: a népegészségügy programok, a szakellátás fejlesztése, a gazdálkodás optimalizálását ösztönző beruházások, az alap- és védőnői ellátás megerősítése, valamint az egynapos ellátások fejlesztése lesz a prioritás.

Szentes Tamás

az országos tisztifőorvosi feladatokat ellátó helyettes államtitkár a fórumon azt mondta, népegészségügyi feladatellátásra a szükséges mértékhez képest kevés energiát fordítunk. Megjegyezte, az ellátórendszer komoly problémával fog szembe nézni, ha a népegészségügy területén nem érnek el pozitív változást.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.