Írjon nekünk

Közélet

Még nem tudja az MSZP, hogy mennyi nyugdíjasnak adna ingyen gyógyszert

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

nyugdijas_parlament_sajttaj001kf

Az idősek kéréseit, felmerülő problémáit kívánták összegyűjteni szegedi fórumukon. A baloldali politikusok egyes korkedvezményes nyugdíjak, bizonyos szociális támogatások visszaállítását szeretnék, s a nyugdíjak összegét növelnék – leszámítva a kiemelkedően magasakat. A párt választmánya hamarosan dönt arról, hogy az ingyenes gyógyszerkiváltást lehetővé tenné-e a nyugdíjasoknak választási győzelmük esetén. Megválasztották a Senior Centerben a Nyugdíjas Parlament megyei delegáltjait is.

Jelentős vetélkedés folyik a DK és az MSZP között az idősebb szavazókért, amely korosztályban a legjelentősebb a baloldal támogatottsága. Az országosan ismert szocialista politikusok most Szegeden mutatták be elképzeléseiket. A Senior Centerben tartott rendezvényen egy kiáltványt fogadtak el, valamint megszavazták a májusban az Országházban tartandó Nyugdíjas Parlament megyei delegáltjait. A gyűlés után a sajtó számára is összefoglalták eddigi országjárásuk eredményét.

„Civilek sokaságával tárgyalunk egy igazságos ország megvalósítása érdekében, most a nyugdíjasokkal tettük meg ezt Szegeden” – mondta Gúr Nándor, az MSZP alelnöke és országgyűlési képviselője. Elfogadhatatlannak nevezte, hogy nem emelkedett a minimál nyugdíj hét éve, 74 ezer főnek 50 ezer fő alatti a nyugdíja, s további 364 ezer fő érintett a nyugdíjszerű járulékokat kapókkal együtt. Nem adomány, hanem szerzett jog szerinte a nyugdíj, s nem lehet csak inflációkövető az emelése, figyelembe kell venni más szempontokat, mint a nyugdíjas vásárlói kosarat. Problémának gondolja, hogy a Fidesz-kormány megszüntette a korkedvezményes, korengedményes nyugdíjakat.

nyugdijas_parlament_sajttaj002kf

Korózs Lajos szocialista országgyűlési képviselő azt tapasztalja, hogy a települési önkormányzatok nehéz helyzetbe kerültek, mert a szociális ellátás a feladatukká vált, s ezzel csak a nagyobb városok tudnak könnyebben megbirkózni. Hiányol olyan megszűnt szociális segélyeket, mint a lakhatási támogatás, a méltányossági közgyógyellátás. Szót ejtett a most elfogadott kiáltványukról, alkotmányosan garantálnák ez alapján a nyugdíjasok, s a véglegesen megrokkantak nyugdíját.

Elégedettségét fejezte ki Gurmai Zita, a Magyar Szocialista Párt és az Európai Szocialista Párt Nőszervezetének az elnöke, az MSZP országos elnökségének tagja, az Európai Parlament volt képviselője, mert a rendezvényen fele-fele arányban vettek részt, szólaltak fel nők és férfiak, a megyei delegáltaknál szintén ügyeltek erre az arányra. Felhívta a figyelmet arra, hogy nem lehet felmondani a generációk közötti szolidaritást, s „nem lehetnek hátrányban az országot felépítők”.

A Nyugdíjas Parlament céljaként nevezte meg a tapasztalatok összegyűjtését a párt részére Villám József, az MSZP Nyugdíjas tagozatának elnöke. Kiemelte, hogy a megyéből 67 civil szervezett jött el. Úgy vélekedett, nem igaz, hogy a civilek nem politizálhatnak, s az sem, hogy a politikusok nem szólhatnak bele a civilek dolgába, a lényeg a pozitív végeredmény.

nyugdijas_parlament_sajttaj003kf

Érdeklődtünk az MSZP azon tervéről, amely szerint minden 65 év felettinek ingyenessé tennék a háziorvosok által felírható gyógyszereket. Kérdésünkben rámutattunk a nyugdíjak közötti nagy különbségekre, az 50 ezer forint alatti összegekre, s arra is, hogy például Biszku Béla 280 ezer forint feletti nyugdíjat kapott halála előtt. Válaszában az 1973-tól 1988-ig a KISZ-ben helyi vezetői posztokat betöltő Korózs Lajos hangosan elhatárolódott Biszku Bélától, majd a jelenlegi kormányt kritizálta. Gúr Nándor viszont kifejtette saját álláspontját az ügyben.

„A párt választmánya előtt áll a kérdés, tárgyalnak róla. A krónikus betegségeket érintően azt gondolom, a 65 év feletti korosztályban célszerű bevezetni a rászorultság elvének a figyelembe vételével. Az átlagnyugdíj ugyan 120 ezer forint, de mintegy egymillió embernek van 100 ezer forint alatti nyugdíja, ezért a kérdés szükségszerűségét nem lehet elvitatni. Egy biztonságos megélhetést garantáló feltételrendszert kell kialakítani a nyugdíjasok számára. Ennek része minden egyéb oldalági segítségnyújtás” – zárta szavait a politikus, aki azt ígérte, hamarosan döntést hoznak az ügyben.

Hirdetés

Kommentek

Közélet

Pénteken zárul az „Aludj jól!” – 1Párna=1Álom jótékonysági akció

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Óvodás gyermekek hétköznapjait tennék komfortosabbá a kezdeményezés által.

Tovább olvasom

Hírzóna

Fővárosi csapat tarolt a szegedi egyetem versenyén

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

A verseny fődíja egy Cambridge-i utazás volt.

Tovább olvasom

Hírzóna

Képzavar és buli a heti kínálatban

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

De más témák is szerepelnek a tarsolyunkban.

Tovább olvasom

Aktuál