Közélet

Lázár: polgármesterből lesz jó miniszter

Lázár: polgármesterből lesz jó miniszter

2017. április 18., kedd
Lázár: polgármesterből lesz jó miniszter
Lázár János

A paksi beruházás folyamata eddig is több szakaszból állt, így a 2013 ősze és 2017 márciusa között elő kellett készíteni a két ország közötti megállapodásokat és az Európai Unió öt vizsgálatán is meg kellett felelni – mondta el Lázár János a parlament keddi plenáris ülésén azonnali kérdésre válaszolva.

A programot két hazai parlamenti és öt uniós jóváhagyás mellett sikerült előkészíteni, amely most a megvalósítás fázisába lép, jelenleg 222 hektárnyi terület kerül átadásra a beruházáshoz - írja a

promenad.hu

. Lázár János kifejtette: a miniszterelnök döntése alapján a kormányzati struktúrában új miniszteri poszt jön létre, amelyet Süli János, Paks korábbi polgármestere, az erőmű vezérigazgatóként 35 éven keresztül irányító szakember tölt majd be. A beruházás felügyeletéhez azért van szükség külön miniszterre, mert a 12 milliárd eurós beruházás - amely egy százalékkal növeli a GDP-t, tízezer embernek ad munkát és hatvan évre biztosítja hazánk számára az olcsó villamosenergiát – igényli a kiemelt kormányzati figyelmet. A kérdésre, hogy a területet eddig felügyelő Lázár János után miért Süli János lesz a terület felelőse, a miniszter – a teremben derültséget kiváltva - kijelentette: nyilvánvaló, hogy a miniszterelnök rájött, hogy a korábbi polgármesterekből lesznek a legjobb miniszterek. Majd hozzátette: a miniszter, nemcsak hazánk egyik legelismertebb atomenergetikai szakembere, hanem a városvezetésben is gyakorlattal bír, és mint a térség polgára képes összehangolni a terület önkormányzatai, társadalmi csoportjai érdekeit az atomerőmű megvalósításával, és képes előkészíteni a tervezést a megvalósítást és az üzembe helyezést.

Egyenlő jogokat és kötelességeket – a CEU-nak is

A kormány nem kívánja korlátozni sem az egyetemalapításra, sem a véleménynyilvánításra, sem az egyesülési jog adta lehetőségeket korlátozni – szögezte le azonnali kérdésre reagálva Lázár János. Mint kifejtette, álláspontja szerint ha egy közszereplőnek, vagy a közélet alakításában részvételt vállaló erőnek kötelessége nyilvánosságra hozni a pénzügyi adatait, akkor ez elvárható azoktól is, akik nem pártpolitikusként, nem megválasztott helyi vagy parlamenti pártként vagy politikusként lépnek a közélet színpadára, hanem - úgymond - civilként gyakorolják a közélet alakításához való jogukat. - Mi a probléma azzal – tette fel a kérdést a miniszter -, hogy a szervezet, amely a közéletben részt vesz, álláspontját képviseli, fel kell tüntetnie azt, hogy haza vagy külföldi támogatást használ céljai eléréséhez? Lázár János hozzátette: ebben az országban szabad tüntetni, de azt is el kell fogani, hogy vannak - nem is kevesen -, akik nem voltak jelen a tüntetésen, és nem tudják azt elfogadni, ha valaki egy állami intézményt megdobál, vagy a főváros utcáin randalírozik. A miniszter emlékeztetett: a CEU tevékenységével a kormányoldalról senkinek nem volt kifogása, csak a jogegyenlőség elve mentén azt szeretnék, hogy a CEU-t alapítókat is ugyanazok a jogok és kötelességek illetnék meg, mint más, magyarországi egyetemalapítókat.

A miniszter személyesen egyeztetett Nagykőrösön a csatornázás ügyében

Személyesen járt Nagykőrösön Lázár János, hogy a helyzetet tisztázó megbeszélést folytasson Dr. Czifra Szabolcs polgármesterrel – jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter azonnali kérdésre válaszolva. Mint kifejtette, ezen ügy kapcsán fény derült arra, hogy számos hazai település szennyvíz-beruházása során merült fel hasonló probléma, akik annak megvalósítására támogatást kaptak az Európai Uniótól, amelyet követően újabb támogatáshoz is jutottak a kormány döntése nyomán. Az említett, mintegy kéttucat önkormányzat a víziközmű társulatok döntése alapján a többlet pénzt nem a lakosság között osztotta szét, hanem a csatornázás érintette utcák aszfaltozására fordították. Lázár János leszögezte: ezek a települések nem lopták el a pénzt, nem fordították másra, hanem a település és az ott lakók javára. Az vita tárgya a kormány és az unió között – tette hozzá -, hogy a csatornázást követő aszfaltozásra költött pénz tekinthető-e a csatornázásra fordított összegnek. A miniszter leszögezte: törvénysértés azért sem történt, mivel az erről szóló döntést mind a testület, mind a víziközmű társaság közgyűlése megszavazta, és több eljárást is indult, mind a polgármestert igazolta. A kormány minden önkormányzat hasonló ügyét rendezni szeretné – tette hozzá Lázár János, megjegyezve, hogy a polgármesternek azt tanácsolta, hogy az utólag érkezett támogatást fizessék ki az ingatlanok tulajdonosainak. Hozzátette még, hogy 1998-ban a hódmezővásárhelyiek állami és uniós támogatás nélkül fizették ki a csatornázás ingatlanonkénti – 1998-ban értett – 50 ezer forintos költségét, míg a nagykőrösiek a beruházásra először 85, majd további 15 százalékos támogatást kaptak, és az utak aszfaltozása is megoldódott.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.