Írjon nekünk

ARC

Kiss-Rigó László: Krisztus az élet győztese

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

kiss-rigolaszlo

Az egyházi vezetővel a húsvét ünnepéről, az ehhez kapcsolódó korábbi szokásokról beszélgettünk. Szóba került napjaink világa, Kiss-Rigó László örül, ha azok is ünnepelnek kulturális rendezvények segítségével, akik nem keresztények.

„Pál apostol mondta azt, hogy szerencsétlenek, szánalomra méltóak volnánk mi hívő emberek, ha Krisztus nem támadt volna fel. Az élet győztese Krisztus, s bennünket is az élet győztesévé tesz, ha hozzá csatlakozunk. Lehet, hogy az ő útját követve, sok nehézség árán haladunk előre, de ez már egy biztos reményt ad számunkra” – mondta Kiss-Rigó László, a Szeged-Csanádi egyházmegye püspöke, mikor a húsvét lényegéről kérdeztük. Mozgó ünnep, a tavaszi nap-éj egyenlőséget követő első holdtölte utáni vasárnap tartják. Idén a nyugati és a keleti keresztények is április 16-án ünneplik Krisztus feltámadását. A húsvét a keresztény világ legnagyobb ünnepe, amely lezárja Jézus sivatagi böjtjének emlékére tartott negyvennapos nagyböjtöt.

A püspök beszélt a SZEGEDma hírportálnak a húsvét történetéről is. Elárulta, a vasárnap azért vált ünnepnappá, mert ekkor emlékeztek meg minden héten Krisztus feltámadásáról. Ez az eltelt évek alatt megváltozott, manapság a többség évente egyszer ünnepli meg a Megváltó halálát és feltámadását.

160328husvet_onte389

„A szentelt vízzel történő meghintés mindenkit emlékeztet a megkeresztelésére. Ahogy a tojásban élet rejlik, úgy fakad élet Krisztus sírjából is” – magyarázta Kiss-Rigó László. Ezt a jelenti, hogy a locsolkodás római eredetű, az ókeresztény időszakban ugyanis csak a húsvéti vigílián, a húsvétot megelőző éjszaka lehetett a csatlakozni kívánó felnőtteknek megkeresztelkedni.

Napjainkra háttérbe szorult a vallás, bár a húsvét még mindig jelentős szerepet tölt be életünkben. Vallásosságtól, hitgyakorlástól függetlenül járnak locsolkodni a férfiak, habár ma már festett tojás helyett gyakran csokinyuszit kapnak a vendégek. A püspök szerint nem baj, ha olyanok is ünnepelnek keresztény ünnepeket, vagy építenek fel kulturális hagyományokat a húsvétra, akik nem is tudják, hogy miről szólnak ezek a napok, vagy nem keresztények. A legfontosabb kérdés számára, hogy aki tudatos Krisztus hívőnek tartja magát, tisztában van-e az ünnep lényegével.

Hirdetés

Kommentek

ARC

Bayer Zsolt: Férfitestbe kényszerített leszbikus nő vagyok

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

A liberalizmusból mára komplett elmebaj lett, az eszmét körüllengő gondolatiság teljesen eltorzult – mondta nekünk a jobboldalon népszerű publicista, aki az új könyvét mutatta be Szegeden.

Tovább olvasom

ARC

Szeged Szépe imádja, ha keményen földhöz vágják

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Kékegyi Szimonetta, azaz Szeged Szépe december kilencedikén átadja koronáját és címét egy új szépségnek, aki egy évig viselheti majd azt.

Tovább olvasom

ARC

Az illatok gyógyítják a testet és a lelket is!

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

És erről Szegeden hamarosan bárki meggyőződhet akár saját maga is.

Tovább olvasom

Aktuál