Közélet

Írókázós tojásdíszítés és töltött tyúkok - húsvétra hangolódtak a Fekete Házban + FOTÓK

Írókázós tojásdíszítés és töltött tyúkok - húsvétra hangolódtak a Fekete Házban + FOTÓK

2017. április 8., szombat
Írókázós tojásdíszítés és töltött tyúkok - húsvétra hangolódtak a Fekete Házban + FOTÓK
husveti_jatszohaz007kf

Húsvéti ajtódíszek, magvakkal töltött tyúkok, tojásból kibújó kiscsibék és különböző tojástartók is készültek a Fekete Ház húsvéti játszóházában, ahol nemcsak a gyerekek, hanem a szülők is örömmel kipróbálták a hagyományos húsvéti írókázást.

„Húsvéti csibét készítünk éppen, amelyik előbújik a tojásból” – mutatta az édesapa, aki fiának,

Huszta Tamásnak

segített éppen a csibét beleragasztani a fehér tojáshéjba. Az édesapa elmondta, a Móra-múzeumban már több alkalommal jártak húsvéti játszóházban, és természetesen minden egyes dísztárgyat elkészítik, mert minden kézműves foglalkozáson örömmel vesznek részt. A múzeum által rendezett szokásos húsvéti játszóházban az egyik legnépszerűbb, amikor írókával vagy más néven gicével díszítik a tojásokat, ez nemcsak a gyerekeknek nagy élmény, hanem bizony a szülők is sok esetben ilyenkor próbálják ki először ezt a hagyományos tojásdíszítési módot.

Szűcsné Kopasz Kingától

megtudtuk, varázserejű hímes tojások készülnek, a kikészített hagyományos motívumoknak ugyanis nem pusztán díszítő funkciójuk van, egykor bajelhárító, rontást megelőző, egészségvarázsló ősi jelek jelentek meg a tojásokon. „Az írókát meg kell melegíteni, majd méhviaszba mártjuk, s ezután rajzolják a gyerekek a mintákat. Azért méhviaszt használunk, mert rugalmasabb, mint a parafin. Amikor elkészül a díszítés, akkor mártják festékekbe a tojást, és amikor megszárad, akkor óvatosan le kell olvasztani a viaszt, s előtűnik a minta fehérrel” – magyarázta a folyamatot. Hozzátette, vannak nagyon ügyes gyerekek, akiknek már az első hímes tojásuk is szemet gyönyörködtető, de a második tojásra már szinte mindenki olyan mintát tud felvinni, amilyet elképzelt. Szűcsné Kopasz Kinga kérdésünkre elmondta, akár otthon is készíthetünk írókát, kell hozzá egy vékony fémlemezke, ami akár egy üres gyógyszertári tubusból is kivágható, továbbá egy vékony faágra van szükség, aminek az egyik végét be kell hasítani és dróttal oda lehet rögzíteni a fémlemezkét. Méhviaszt pedig méhész boltokban lehet vásárolni. Egy másik asztalnál magvakkal töltött tyúkokat készítettek, például lencse és bab került a már előkészített pöttyös zsákocskákba, amelyek végül, miután bevarrták egyik oldalát, lábat készítettek neki és gyöngyből szemet varrtak rá a gyerekek, egy jópofa tyúkot vihettek haza.

Czabarka Zsuzsa

múzeumi rajzoló kérdésünkre elmondta, a hagyományos húsvéti játszóházi programokból sosem maradhat ki az írókázás, míg azt, hogy azon felül mi minden készül a múzeum falai között az ünnepre hangolódás jegyében, közösen döntik el a kollégák. Aki lemaradt a húsvéti múzeumi játszóházról, de szeretne kézműves foglalkozásokon részt venni gyermekével vagy épp unokájával, minden hónapban egy szombati délelőttön megteheti ezt. A játszóházban az egyénileg érkező, kézműveskedést kedvelő felnőtteket is várják.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.