Közélet

Czerván György: a kormány a magyar gazdák helyzetén akar javítani

Czerván György: a kormány a magyar gazdák helyzetén akar javítani

2017. április 3., hétfő
Czerván György: a kormány a magyar gazdák helyzetén akar javítani

A kormány célja a magyar gazdák helyzetének javítása a közös uniós agrárpolitika finomhangolásakor - jelentette ki Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár hétfőn, a mezőgazdasági és halászati tanács luxemburgi ülése után.

A Földművelésügyi Minisztérium sajtóirodájának az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint

Czerván György

az ülést követően arra emlékeztetett, hogy az Európai Bizottság 2016 szeptemberében hozta nyilvánosságra a közös uniós agrárpolitikára vonatkozó alapjogszabályok egyszerűsítésére vonatkozó javaslatát. Elmondta, a változtatások könnyítenék mind a termelők, mind pedig a végrehajtásért felelős tagállami intézmények adminisztratív terheit. Ugyanakkor a javasolt módosítások nem jelentik a legutóbbi, 2013-ban elfogadott reform felülvizsgálatát - jelezte. Az államtitkár kiemelte, magyar szempontból fontos eredmény, hogy az önkéntes termeléshez kötött támogatások keretei nem változnak, ezek továbbra is a magyar gazdákat segítik, és ösztönzik a foglalkoztatást. Elmondta azt is, hogy a zöldség és gyümölcs termelői szervezetek nemzeti támogatását a negyedére csökkentette volna a bizottsági javaslat, azonban magyar kezdeményezésre, több tagállam támogatásával olyan szöveg került be a körvonalazódó tanácsi álláspontba, amely nemcsak megakadályozza a csökkentést, hanem akár a jelenleg fizetett támogatás kétszeresének kifizetésére is lehetőséget ad. Czerván György kiemelte, az ülésen született megállapodás a mezőgazdasági miniszterek álláspontját tükrözi, a szabályok végleges elfogadásához azonban az Európai Parlament mint társ-jogalkotó egyetértése is szükséges. Ennek megszerzése az ősz folyamán várható, így az új szabályok 2018. január 1-jével lépnek hatályba. Beszámolt arról is, hogy a tanács ülésén az uniós bizottság bemutatta az ökológiai fókuszterületek kétéves végrehajtási tapasztalatairól készített jelentését. Az ebben foglaltak alapján a bizottság nem tervezi az ökológiai jelentőségű területek kötelező 5 százalékos arányának növelését - közölte az agrárgazdaságért felelős államtitkár.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.