Közélet

Csődbűncselekmény gyanújával újabb feljelentés Szeviép-ügyben

Csődbűncselekmény gyanújával újabb feljelentés Szeviép-ügyben

2017. április 10., hétfő
Csődbűncselekmény gyanújával újabb feljelentés Szeviép-ügyben
szabo_balint_repuloter02_gs

Csődbűncselekmény elkövetésének gyanúja miatt feljelentést tett a járási ügyészségen a Szeviép-károsultak egy részét képviselő jogász a Biztonsági Üzem Kft.-vel kapcsolatban. A céget annak felszámolásáig vezető férfi jelenleg a szegedi repülőtér igazgatója, akihez talicskával ment a károsultak pénzéért immár másodízben Szabó Bálint, a meg nem térült 429 millió forintot kérve a két tucat károsult nevében.

Tavaly február után most ismét talicskával ment

a szegedi repülőtérre

Szabó Bálin

t jogász, a Likvid Kontroll Kft. ügyvezetője, aki a 433 Szeviép-károsult közül 87-et képvisel. A Szegedi Közlekedési Kft. által üzemeltetett repülőtérnek nincs köze az építőipari vállalat csődjéhez és a jelenleg is folyó perhez, ám a repülési üzletágágat vezető férfi,

Ujhelyi István

MSZP-s politikus volt sofőrje az egyik Szeviép leányvállalatot, a Biztonsági Üzem Kft.-t vezette, amely társaság a 2008 és 2010 között az ügyészség szerint 428 millió 905 ezer 423 forintot kapott kölcsönként, ami nem térült meg, a céget pedig felszámolták. Ismételten ezért az összegért ment talicskával a reptérre Szabó. Kérdésünkre a jogász kijelentette, hogy a Biztonsági Üzem Kft.-vel kapcsolatban csődbűncselekmény elkövetésének gyanúja miatt feljelentést tett a járási ügyészségen. „Azt gondoljuk, hogy a Szeviép Zrt. mellett leányvállalatként működő Biztonsági Üzem Kft. működését is érdemes megvizsgálni” – tájékoztatott a Likvid Kontroll Kft. ügyvezetője sajtótájékoztatóján. Magyarország legnagyobb közéleti bűncselekményének titulálta Szabó Bálint a Szeviép-ügyet, amelyben 433 vállalkozót károsítottak meg 10,5 milliárd forinttal. „Büntető- és polgári jogi felelősségem teljes tudatában kijelentem, hogy

Botka László

nyakig sáros a Szeviép-ügyben, az önkormányzat a helyi szocialistákkal együtt nyakig benne van ebben” – közölte Szabó. Emlékeztetett, hogy

az ügyészség a három volt Szeviép-vezért különösen jelentős értékre elkövetett csődbűntettel vádolja

, és a vádiratban az is olvasható, hogy a Szeviép Zrt. 2008. május 19 és 2010. április 26-a között, a cég fizetési nehézségeinek kezdetétől, a fizetésképtelenséggel fenyegető helyzetbe kerülésének és a tényleges fizetésképtelenségének idején keresztül a csődeljárás kezdetéig heti, havi rendszerességgel folyósított kölcsönöket a Biztonsági Üzem Kft. részére, amit a Szeviép 100%-os tulajdonában állt. „Magyarán több mint 428 millió forintot talicskáztak ki a Szeviéptől Ujhelyi István volt sofőrjének a segédletével, ami botrányos” – összegzett a jogász. Emlékeztetett, amikor Ujhelyi 2008-ban lemondott államtitkári posztjáról, sofőrjét nem sokkal később az említett Szeviép leányvállalat élére ültette be Szabó elmondása szerint, majd a 2010-es választások után csődbe ment a Szeviép Zrt., akárcsak a Biztonsági Üzem Kft., a férfit pedig pályáztatás nélkül a 100%-ban önkormányzati tulajdonban álló reptér vezetőjének nevezték ki.

szabo_balint_repuloter04_gs

Szabó Bálint úgy értékelt, hogy

Botka László múlt heti veszprémi fórumán

lebuktatta a Biztonsági Üzem Kft. volt vezetőjét, hiszen

az Echo TV kérdésére

azt mondta Szeged MSZP-s polgármestere, hogy a Szeviép-perben nem vádolták meg a férfit, és az általa vezetett leányvállalat el tudott számolni minden pénzzel. „Az az ember, akinek állítása szerint semmi köze nem volt a Szeviéphez sem, nem is nagyon hallott róla, és kapcsolatban sem állt az általa vezetett önkormányzat a céggel, ez az ember egy veszprémi fórumon ilyen részletességgel nem tud egy adott cég ügyében nyilatkozni” – részletezte a jogász, mire alapozza azon kijelentését, hogy Botka lebuktatta a reptér vezetőjét. Szabó ismételten egy önkormányzati vizsgálóbizottság felállítását szorgalmazta, mondván, Botka László ne falazzon azon szocialista párttársainak, akik ebben a Szeviép-ügyben nyakig sárosak.

Báló Tamás: Pénzkitalicskázásról szó sem volt

A szegedi repülőteret vezető

Báló Tamást

telefonon értünk el, annyit közölt, tartja korábbi állításait, a Biztonsági Üzem Kft. felszámolásánál semmilyen szabálytalanságot nem tártak fel. Egy nyilatkozatot is kiadott, amelyet alább – kérésének megfelelően – szó szerint közlünk: 1. 2017. április 4-én – miután a rólam valótlanságokat állító sajtótermékek nem adtak helyt helyreigazítási kérelmemnek – „kereseti kérelmet” terjesztettem elő, azaz bírósági úton fogok elégtételt venni az engem ért hazug támadások, rágalmak miatt. 2. A pereket meg fogom nyerni, mivel sem gyanúsítottja, sem vádlottja nem vagyok semmilyen nyomozásnak, vagy büntető eljárásnak. 3. A garázdaságért előállított, hazugságon kapott, személyiségi jogi perben már elmarasztalt Szabó Bálint ellen az engem ért, minden alapot nélkülöző rágalmak miatt pert fogok indítani, és azokat meg is nyerem. 4. Tudom, hogy nem a személyem tartja izgalomban a fideszes sajtót, hanem azok a célszemélyek, akiket így próbálnak politikailag ellehetetleníteni. Ugyanakkor jelzem: én nem vagyok közszereplő, nekem nem kell többet eltűrnöm, mint egy átlagpolgárnak, azaz Szabó Bálint mellett fizetni fognak az ő hazugságait közlő sajtótermékek is. 5. Nyilatkozatom közléséhez csak abban az esetben járulok hozzá, ha azt teljes egészében, változatlan formában adják közre. 6. Amennyiben ezt nem teszik meg, arról tájékoztatni fogom a független magyar sajtót, és jogi elégtételt fogok venni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.