Kultúra

Csányi Vilmos: Egy igazi közösség tagjai képesek a saját érdekeiket a közösség érdekei mögé helyezni

Csányi Vilmos: Egy igazi közösség tagjai képesek a saját érdekeiket a közösség érdekei mögé helyezni

2017. április 18., kedd
Csányi Vilmos: Egy igazi közösség tagjai képesek a saját érdekeiket a közösség érdekei mögé helyezni
csanyi_vilmos007kf

A hamarosan 82. életévét betöltő Széchenyi-díjas magyar biológus, biokémikus, etológus szegedi előadása előtt adott interjút a SZEGEDma hírportálnak. Az MTA rendes tagja a humánetológia, az emberi kultúra kérdésköreiben fejtette ki véleményét, majd azt is elárulta, hogy mi történt Nógrád megyei tündérkertjével

- Az ember territoriális lény - állítja Ön több írásában. De mekkora territórium kell nekünk? Ha tanyán élek úgy érzem, hogy messze van tőlem a közösség, a lakótelepen viszont úgy tapasztalom, mintha a kelleténél közelebb lennének embertársaim…

- Ez egy bonyolult evolúciós probléma, s azért nehéz rá válaszolni, mert az ember egykoron egy vándorló lény volt. Az ősi közösségek 100-150 főből álltak, amelyeknek nagy része gyermekekből tevődött össze. Ennyi ember számára azonban letelepedve csak nagyon rövid időre lehetett táplálékot szerezni. A humánetológia erre az életmódra bizonyítékokat is talált. Például a majmoknak nincs bolhájuk, mert ezeknek a rovarok az életciklusa olyan, hogy a gazdatest fészkébe teszik a petéiket, majd kikelésük után két-három héttel mennek vissza a gazdára. A csimpánzok minden éjjel más fán csinálnak maguknak fészket, s ezért bolhájuk sincs. Az embernek viszont van, azaz olyan helyeken kellett letelepednie, ahol legalább két-három hetet tartózkodott. Azt gondoljuk, hogy egy-két hónapos szünetekkel folytatott vándorló életmódot. Itt a territórium annyit jelentett, hogy az a terület, amely a közelemben van, amennyit látok.

csanyi_vilmos013kf

Az életmód sikerességének hatására egyre több közösség jött létre, s ezzel együtt a korábbinál nagyobb számú konfliktus alakult ki. Ekkor következett be a kultúra, azaz egyezkedéssel alakították ki, hogy mekkora az enyém, s mekkora az övé.

Léteznek erre modern példák, ilyen Amerika elfoglalása. Az emberek mentek nyugat felé, s ha találtak egy jó helyet, akkor elfoglalták, mindenféle határkijelölés, kerítés, telekkönyv nélkül. Egy idő után – amikor a cowboy filmek is játszódnak - sűrűsödni kezdett a populáció, s elkezdődtek a territoriális konfliktusok. Ezek egyre intenzívebbek lettek, mire eszébe jutott valakinek: Európában telekkönyveznek, s pillanatok, azaz néhány évtized alatt telekkönyvezték egész Amerikát. Minden föld valakié lett, a vadnyugat korszaka lezárult. Ez tehát egy nagyon rugalmas kérdés.

- A szabad területek elfogyása összefügg az állam kialakulásával és a letelepedéssel?

- Azt hiszem, ezek paralel folyamatok voltak. Evolúciós értelemben az államok jóval később születtek meg, de szintén területhez köthető jelenségnek számítanak. A kultúra létrehoz olyan fogalmakat, amelyek területhez kapcsolódnak, mint az én földem, az én házam, az én kertem, ezeknek az ősidőkben semmilyen értelmük nem volt.

Az ember egy olyan lény, amelynek a kultúrája legalább annyit nyom a latba a viselkedésénél, mint a genetika.

csanyi_vilmos005kf

- Benedict Anderson angolszász politológus, történész szerint a nemzet egy elképzelt közösség. Mennyiben különböznek az Ön által említett 100-150 fős közösségek az elképzelt közösségektől?

- Az a legfőbb probléma velük, hogy ezek elképzelt közösségek. A kis közösségeknek szigorú kritériumaik vannak, mindenki ismer mindenkit, közös akciókat hajtanak végre, közösen alakítanak ki szabályokat.

Egy igazi közösség tagjai képesek a saját érdekeiket a közösség érdekei mögé helyezni.

Ha ezt nem teszik, akkor a közösség lép ellenük. A nagy közösségekben is van vonzódás, létrejönnek közös szabályok. Azonban hiányzik ez a feltétlen odaadás, amely nem zárja ki, hogy ez néhány embernél megvan. Ma már kevesen mennek lelkesen a háborúba, de régen a hazáért küzdeni szép dolognak számított, az önfeláldozás egy módja volt ez. Ez azonban sokkal ritkább, mint a kis közösségeknél, mert az igazi közösséghez mindenkinek ismernie kell a másikat.

- 70-80 évvel ezelőtt a japán kamikazék, a kínai öngyilkos osztagok tagjai megtették ezt a nemzetükért. Ma már ilyen nem fordul elő ezekben az államokban.

- Ez a viselkedés nem halt ki. Ma a palesztinok teszik meg. Az embert a kultúrája könnyen meg tudja győzni. Ha egy nagyon erős kultúrában él, sokat foglalkoznak vele, nagy a külső ráhatás, akkor mindent el lehet vele hitetni.

csanyi_vilmos011kf

- Ma léteznek-e Európában az Ön által említett 100-150 fős közösségek? A definíció alapján úgy érzem, hogy ezt a csupán a közvetlen családtagjainkra és néhány rokonunkra terjedne ki.

- Az emberben olyan erős a közösségbe vágyódás, hogy amint erre utaló jelet észlel, szívesen csatlakozik. Azután kicsit később lehet, hogy meggondolja magát, s otthagyja.

Ma a szervezetek dominálnak, amelyek abban különböznek a közösségtől, hogy nincs önfeláldozás, nem a tagjai döntik el a játékszabályokat, hanem fizetnek az érte folytatott tevékenységért.

Ettől persze még lehet egy kellemes hely, ahova szívesen megyünk dolgozni, hozzátartozik az emberi viselkedés lehetőségeihez, hogy ilyen kriptoközösségekben is jól érezzük magunkat. Nyolcmilliárd embert másképpen nehéz lenne kordában tartani.

- Kutyákkal is rengeteget foglalkozott, szinte egy közösséget alkotunk velük. Miért érezzük azt, hogy a kutya hűséges, a macska viszont mintha önálló lény lenne?

- Mert a macskák nem szociális állatok, leszámítva az anya-kölyök viszonyt és a rövid nászperiódust. A kutyák viszont azok voltak már farkas korukban is. Persze a macskák között is vannak kivételek, mint az oroszlán, vagy az emberrel korán anya-kölyök kapcsolatba került házimacska. Nem szívleli a macska más fajtársai jelenlétét. Persze, ha az ember többet befogad, akkor eltűri, de nem természetes folyamat számára.

- Az „én kertem” fogalmáról szó esett. Decemberben olvastam, hogy Nógrád megyében eladó a „tündérkertje”, de most nem találtam már a hirdetést. Új gazdát talált a ház, vagy végül megtartotta?

- Rögtön 21 ezer kattintás érkezett a hirdetésre, s nagyon gyorsan elkelt. Most Balatonalmádiba költöztem, s ott csinálok egy új, csak kisebb kertet.

- Milyen állatokat tart ott?

- Csak egyet: a Janka kutyát.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.