Közélet

Bűnmegelőzési nap a Csongor téri Közösségi Házban az ÁGOTA fiataljainak

Bűnmegelőzési nap a Csongor téri Közösségi Házban az ÁGOTA fiataljainak

2017. április 12., szerda
Bűnmegelőzési nap a Csongor téri Közösségi Házban az ÁGOTA fiataljainak
bunmegelozes04_gs

A bűnmegelőzés témakörében szerveztek előadást az ÁGOTA Kulturális és Közösségi Központban. A rendezvény nemcsak a fiatalokat, hanem a középkorúakat és az időseket is megszólította, így csökkentve a generációk közötti szakadékot. Ősszel bűnmegelőzési fesztivált is tart a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató és az ÁGOTA Alapítvány.

Mintegy száz fő gyűlt össze az Ágota Kulturális és Közösségi Központ kedd délutáni rendezvényén.

Csala-Pellek Borbála

címzetes rendőr őrnagy, a Szegedi Rendőrkapitányság munkatársa tartott interaktív előadást „Lopás, garázdaság, önbíráskodás”címmel. Három generáció is képviseltette magát, megjelentek a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató gyermek- és lakásotthonaiban, a nevelőszülői hálózatában élők, a környékbeli gyermekek, a nevelőszülők, közöttük pedig szétszórva ültek érdeklődő nyugdíjasok. „Nagyon sok előítélet övezi e gyerekeket, legyen szó az utcán kallódó, vagy állami gondozott fiatalokról. Segítendő, támogatandó a sorsuk, életútjuk a társadalom részéről” – fogalmazott

Kothencz János

, a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató főigazgatója, aki változtatni kívánt a korábban kialakult helyzeten. Fontosnak tartja, hogy a lakosságot – elsősorban az idősebb korosztályt – közelebb hozza ehhez a generációhoz. A cél elérésében a keddi, s más hasonló rendezvények is segítenek. „A Szegedi Rendőrkapitányság Bűnmegelőzési Osztályával évek óta jó és kiemelkedő kapcsolatot ápolunk. Rengeteg hasonló programot szervezünk, ahol az ÁGOTA által támogatott gyermekek és fiatalok, illetve a veszélyeztetett csemetéink, halmozottan hátrányos helyzetű családtagjaik, s az idősebb korosztály együtt részt vállalhat egy prevenciós programban. Egyértelmű üzenete a délutánnak: rendelkezzen mindenki kellő információval mind a bűnmegelőzés tekintetében, mind akkor, ha az áldozattá válás veszélyének lehetősége előkerül” – hangsúlyozta a gyermekvédelmi szakember. Kiemelte, a rendőrség munkatársai a fiatalok nyelvén, audiovizuális eszközök segítségével fogalmazzák meg tanácsaikat, aktuális felhívásaikat, üzeneteiket.

bunmegelozes10_gs

Egyes esetekben azonban már kevés a bűnmegelőzés, súlyosan traumatizált gyermekeket kell kiemelniük környezetükből. Előfordul, hogy kriminalizált fiatalok kerülnek be a rendszerbe, azaz már valamilyen rendőrségi eljárási folyamatban van. Mások a szüleikkel együtt követtek el bűncselekményeket, törvénysértéseket. Nagyobb bevásárlóközpontokhoz Magyarországon is küldenek ki gyermekeket koldulni – üzletszerűen, szervezetten – bűnözői csoportok. „Hihetetlenül sok arca van a nyomornak” – állapította meg a főigazgató, s hozzátette: ők is rengeteg módszerrel küzdenek azért, hogy megmentsék ezeket a fiatalokat. „Az ÁGOTA Alapítvány önkénteseivel és a Szeged-Csanádi Egyházmegye Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató munkatársaival összefogásban valósítunk meg közösen olyan életút-vezetési támogatási rendszert, amelynek segítségével a családjukat vesztett gyermekek képesek leküzdeni az otthonról hozott szocializációs hátrányaikat. Egyben sebeiket gyógyíthatóvá tevő terapeutikus közeggel vesszük őket körül. Az ilyen sorssal terhelt gyermekeket ugyanis nem lehet azonnal nevelni, inkább gyógyítani kell őket azzal az atmoszférával, amellyel a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltatónál találkozhatnak” – mondta Kothencz János. Büszkén említette meg, hogy a régióban a gondozottak 90 százaléka már családoknál él, az eredmény egyedülálló Magyarországon. Értek el sikereket a prevencióban, a gyermekek kriminalizálódását és a szenvedélybetegségekbe bekerülést akadályozzák meg. „A pszichoszociális palettán adható támogatásrendszerben nagyon komoly elterelési modelljeink vannak. Ilyen az a sport életrendünk, melynek köszönhetően több mint ezer gyermek labdarúgásban, asztaliteniszben, atlétikában, úszásban és más sportágakban teljesedhet ki. Milliónyi formában próbálunk a gyermekeknek alternatívát adni, hogy ne a bűnhöz vezető alkalmakat keressék” – magyarázta a főigazgató.

bunmegelozes13_gs

„Üzenni szeretnénk a többségi társadalomnak, ezeknek a gyerekeknek sem kell feltétlenül egyedül lenniük, nekik is van családjuk. Ők is teljes jogú tagjai annak a jövőnek amire mindenki vágyik, hazaérkezhetnek a társadalomba, mintegy megelőzve – beleértve a mai napot is -, hogy a közösség perifériájára kallódjanak” – fejezte ki véleményét Kothencz János. Eközben már elfoglalták helyüket a résztvevők a Csongor téri épületben. Három rövidfilmmel készült Csala-Pellek Borbála. Azonban nemcsak megtekintették az alkotásokat, hanem bevonták a gyermekeket is. A fiatalok kifejthették véleményüket, a rendőr őrnagy együtt elemezte a látottakat, hallottakat a közönséggel. A rendezvények hatása nem korlátozódik a bűnmegelőzésre a főigazgató szerint. Azt tapasztalja, hogy a hasonló, több generációt, társadalmi csoportot megcélzó programok segítségével javul a családból kiemelt államilag gondozott és veszélyeztetett fiatalok megítélése, az aggódó, törődő attitűd váltja fel a korábbi túlzó, negatív általánosításokat tartalmazó, sztereotípiákra épülő előítéleteket. A Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató öt megyében (Csongrád, Bács-Kiskun, Békés, Komárom-Esztergom, Jász-Nagykun-Szolnok déli része) és a fővárosban van jelen, ezekben a térségekben is rendszeresen tartanak hasonló programokat. „Óriási szakmai és emberi együttműködést hoztunk létre a gyermekeink javára a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanáccsal és vezetőjével,

Hatala József

elnök úrral, valamint a szervezet titkárságvezetőjével,

Gratzer-Sövényházi Edit

rendőr alezredessel. Már készülünk velük és a Szegedi Rendőrkapitánysággal együttműködésben az őszi Regionális Bűnmegelőzési Fesztiválunkra, ahol szintén az állami gondoskodásban élőkkel, a halmozottan hátrányos helyzetű gyermekekkel, valamint családtagjaikkal demonstráljuk a bűnmegelőzés, az egymásra odafigyelés fontosságát” – árulta el a főigazgató.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.