Kultúra

Asszonyi praktikákról a Tornyai-múzeumban

Asszonyi praktikákról a Tornyai-múzeumban

2017. április 20., csütörtök
Asszonyi praktikákról a Tornyai-múzeumban

A háziasszonyok mesterfogásai és a „szerelemvarázsló” fortélyokról is szó esik azon a tárlatvezetésen, melyet Terendi Viktória néprajzkutató tart április 23-án, vasárnap 11 órai kezdettel a Tornyai János Múzeumban, a Nők a múltból időszaki kiállításon.

A múzeum tárlata a hódmezővásárhelyi lányok és asszonyok dolgos, örömteli, olykor nehéz és szomorú mindennapjaiba nyújt bepillantást korabeli használati tárgyakon és számos archív fényképen keresztül. A kurátori tárlatvezetésen ezúttal az asszonyi praktikákról esik szó: a résztvevők megtudhatják, miként tartósítottak – főztek lekvárt vagy aszaltak gyümölcsöt nagyanyáink, dédanyáink korában, mi módon gondoskodtak a család téli vitaminszükségéről, hogyan zajlott a nagymosás, milyen népi gyógymódokat alkalmaztak a különböző nyavalyák leküzdésére. A vasárnap délelőtti múzeumi szeánszon

Terendi Viktória

felidézi a korabeli udvarlási szokásokat, kiemelve azon praktikákat, amelyekkel a lányok „az ujjuk köré csavarhatták” a kiszemelt férfiakat. A tárlatvezetés a kiállításra váltott belépőjeggyel látogatható.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.