Közélet

A magyar baloldali EP-képviselők támogatják a gazdasági bevándorlás legalizálását

A magyar baloldali EP-képviselők támogatják a gazdasági bevándorlás legalizálását

2017. április 8., szombat
A magyar baloldali EP-képviselők támogatják a gazdasági bevándorlás legalizálását
atlagpolgar_migransok_16-10-02

Az Európai Parlament összes magyar baloldali képviselője megszavazták a menekülthelyzet kezeléséről szóló jelentést, amely szerint – többek közt – ki akarják terjeszteni a menekült fogalmát, legalizálva a gazdasági bevándorlást - közölte a hirado.hu

A

portál szerint

a szocialista

Szanyi Tibor, Ujhelyi István

és a DK-s

Niedermüller Péter

, valamint

Molnár Csaba

, a párbeszédes

Jávor Benedek

és az LMP-s

Meszerics Tamás

voksolt a jelentés mellett. Az Európai Parlament új menekült- és migránsáramlatok kezeléséről szóló jelentése szerint el kell törölni a migrációt szabálysértésként kezelő, büntető jellegű jogi kereteket, biztonságos és jogszerű lehetőséget kell teremteni a migrációra. A menekültek fogalmát ki kell terjeszteni azokra, akik a szegénység és az éghajlatváltozás miatt hagyják el a szülőföldjüket; a jobb és biztonságosabb élet reményében az otthona elhagyására kényszerülő összes embernek védelmet kellene adni.

Segély mindenkinek

Az unió a jelentés szerint eddig túlságosan a beáramlás csökkentésére vagy megállítására összpontosított; a segélyeket a biztonsági megfontolásoktól függetlenül is folyósítani kell. Az elfogadott szöveg szerint a migránsoknak és a menekülteknek segítséget kell nyújtani, hogy olyan helyre költözhessenek, ahol vannak munkalehetőségek és segítséget kell nyújtani olyan új készségek elsajátításához, amelyek jobban illeszkednek a helyi munkaerőpiac szükségleteihez.

A migráció egy „lehetőség”

A jelentés megállapítja, hogy a nemzetközi migráció hozzájárulhat a társadalmi-gazdasági fejlődéshez. Olyan pozitív narratívák kidolgozására van szükség, amelyek a migrációt a befogadó országok számára lehetőségként jelenítik meg. Az emberkereskedelemmel szembeni fellépés legjobb módja a törvényes és biztonságos utak létrehozása a migránsok és a menekültek számára.

Nem „probléma” a határátlépés

A jelentés javasolja, hogy a szabálytalan határátlépés önmagában ne lehessen ok a bevándorlók bebörtönzésére, illetve felszólít arra, hogy haladéktalanul szüntessék meg az emberkereskedelem áldozatainak őrizetbe vételét. A szerdán elfogadott jelentés megemlíti, hogy 6,7 millió menekült kénytelen hosszú időt távol tölteni lakóhelyétől – a becslések szerint átlagosan mintegy 26 évet, és megemlíti azt is, hogy menekültek önkéntes hazatelepülése még soha nem volt ilyen alacsony szinten, mint most.

Európai migrációs politika

A dokumentum elítéli a migrációnak az érintett emberek emberi jogainak sérelmére történő egyre szélesebb körű kriminalizálását. Emellett kéri egy valódi, az emberi jogokon és a tagállamok közötti szolidaritás elvén alapuló közös európai migrációs politika létrehozását. A jelentésben azt is javasolják, hogy az unió és tagállamai vállaljanak kötelezettséget az Unióba irányuló jogszerű migráció lehetőségeinek bővítésére, történjen az akár menedékkérési, foglalkoztatási, oktatási vagy családegyesítési célból.

Kampányok a harmadik országokban

Azt is megjegyzik, hogy a migrációs áramlások hozzátartoznak a nemzetközi realitáshoz és ezzel összefüggésben ajánlják, hogy az Unió támogatásával mozdítsák elő a harmadik országokban folyó tájékoztatási kampányokat, hogy tájékoztassák a polgárokat a mobilitással kapcsolatos jogaikról és kötelezettségeikről, és figyelmeztessék őket azokra a kockázatokra, amelyekkel az utazásuk során szembesülhetnek, különös tekintettel az embercsempészekre és emberkereskedőkre, hogy elősegítsék a lehető legjobban megalapozott döntés meghozatalát. Az Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottság észrevétele szerint aggasztó azon jelentések és tanúvallomások számának rohamos emelkedése, amelyek a migránsok, és különösen a veszélyeztetett csoportok (a nők, a kísérő nélküli kiskorúak, a fogyatékossággal élő személyek, az LMBTI-személyek) elleni erőszakról számolnak be.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.