Közélet

Változás nélkül felbomolhat az euróövezet

Változás nélkül felbomolhat az euróövezet

2017. március 12., vasárnap
Változás nélkül felbomolhat az euróövezet

Fel fog bomlani az euróövezet egy évtizeden belül, ha nem történik gyökeres változás - mondta Deák Dániel, a Nézőpont Intézet elemzője az M1 aktuális csatorna műsorában vasárnap.

Az uniós tagállamok vezetőinek e heti csúcstalálkozóján a többi között Németország, Franciaország, Olaszország és Spanyolország is a többsebességes Európa gondolatát támogatta. Ennek kapcsán az elemző úgy fogalmazott: a francia vagy az olasz folyamatok azt mutatják, hogy a túl szoros integráció éppen ezeknek az országoknak a gazdaságára hatott a leginkább negatívan, a szorosabb integráció éppen nekik ártana. A szakértő szerint kérdés, hogy jelenlegi formájában meg tud-e maradni az euróövezet, és a tagállamok - például Görögország - bent tudnak-e maradni a zónában. A többsebességes Európáról beszélő tagállamok nem mérték fel a kockázati tényezőket - jelezte Deák Dániel, hangsúlyozva, hogy a szorosabb integráció egyértelműen a német gazdasági érdekeknek felel meg. A német uniós biztos néhány héttel ezelőtti beszédére utalva az elemező elmondta, hogy az Európai Unión belül kialakított támogatási rendszer, a kohéziós politika elsősorban nem a leszakadó tagállamoknak segített, hanem a német gazdaságot pörgette fel. A német vállalkozások megjelentek Kelet-, illetve Dél-Európában, ahol a támogatási rendszernek köszönhetően jelentős forrásokhoz jutottak, és a kereskedelempolitikán keresztül is a német vállalkozások jártak a legjobban - vélekedett Deák Dániel.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.