Közélet

Uniós jogba ütközik európai állampolgárok megkülönböztetése

Uniós jogba ütközik európai állampolgárok megkülönböztetése

2017. március 20., hétfő
Uniós jogba ütközik európai állampolgárok megkülönböztetése

Az Európai Unió szabályaiba ütközik, ha Ausztria az ott élő uniós állampolgárokat megkülönböztetné az osztrák állampolgároktól - mondta Lórodi László munkajogász hétfőn az M1 aktuális csatornán.

Kiemelte: ez független lenne attól, hogy hány éve élnek ott. Sebastian Kurz osztrák külügyi és integrációs miniszter az Österreich című lap vasárnap megjelent számában beszélt arról, hogy amennyiben valaki elveszti a munkáját, vissza kellene utaznia származási uniós országába, vagy egy másik tagállamba, ahol munkát talál és csak öt év után folyósítaná a külföldieknek juttatható szociális támogatást. "Ha ott dolgozik, ott fizettek utána társadalombiztosítási járulékot, ezek után neki ugyanazok az ellátások járnak, mint egy osztrák állampolgárnak jár" - fogalmazott Lórodi László. Rámutatott arra is, hogy az Európai Unióban nemcsak a szabad munkavállalás az egyik alapelv, hanem a szabad lakhely megválasztás is, ezért szerinte nem lehet azt mondani, hogy menjen haza, ha elvesztette munkáját.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.