Közélet

Tuzson Bence: a kormány 35 milliárd forinttal támogatja a buszgyártást

Tuzson Bence: a kormány 35 milliárd forinttal támogatja a buszgyártást

2017. március 31., péntek
Tuzson Bence: a kormány 35 milliárd forinttal támogatja a buszgyártást

Magyarország kormánya az iparfejlesztést szolgáló Irinyi tervben 35 milliárd forinttal támogatja a buszgyártás megerősítését - mondta a kormányzati kommunikációért felelős államtitkár pénteken Debrecenben.

Tuzson Bence

a debreceni autóbuszgyártó üzem és fejlesztési-oktatási központ építési munkálatainak helyszínén tartott sajtótájékoztatón bejelentette: a kormány 12 százalékos támogatási intenzitással járul hozzá a helyi repülőtéri ipari parkban létesülő autóbuszgyári beruházáshoz, ennek összege elérheti az egymilliárd forintot. Az államtitkár szerint Magyarországon évente 1000-1200 autóbuszt kell gyártani, hogy a hazai igényeket kielégítsék. A magyarországi buszok átlagéletkora több mint 15 év, a kormánynak az a célja, hogy ez 10 év alá csökkenjen a következő években. Tuzson Bence kiemelte: a járműgyártási program fontos része a kormány iparfejlesztési törekvéseinek, hogy az ágazat 23 százalékos GDP-részesedését húsz év alatt 30 százalékra növelje. Az államtitkár a debreceni beruházás kapcsán is fontosnak nevezte az ipar és az oktatás együttműködését, kiemelve a duális képzést, amelynek keretében ipari környezetben szerezhetnek tapasztalatok a tanulók.

Papp László

(Fidesz-KDNP), Debrecen polgármestere a magyar gazdaság, a magyar vállalkozói szektor erősödésének mintaprojektjeként értékelte a buszberuházást, amely "olyan fejlesztést testesít meg, amire kevés jó példa van Magyarországon". A városvezető a magyar középvállalat - az ITK Holding - és a világcég - a Daimlerhez tartozó EvoBus - együttműködésére utalt, aminek eredményeként "Debrecen felkerül a világ járműgyártásának térképére". Papp László szerint különösen jelentős, hogy a beruházás oktatási-innovációs központ építésével kezdődik, ami hosszú távú együttműködést jelent a buszgyártásban.

Kossa György

, az InterTanker Holding elnök-vezérigazgatója hozzátette: a megkezdett 20 millió eurós beruházással oktatási-fejlesztési központot és gyártóüzemet építenek a Határ úti ipari parkban, ahol az év végétől évi kétszáz busz készül. Az 50 millió eurós beruházással a repülőtéri, déli ipari övezetben felépülő nagyobb gyárukban pedig 2018 második felétől további 700-800 autóbuszt gyártanak évente a holding és az EvoBus együttműködésében - tette hozzá megjegyezve, hogy a kétlépcsős beruházással összesen 475 új munkahelyet teremtenek a hajdú-bihari megyeszékhelyen. Kossa György az MTI érdeklődésére megjegyezte: az általuk 2009-ben kifejlesztett elektromos hajtáslánc prototípusával felszerelt elektromos midibuszt évek óta tesztelik Debrecenben. E tapasztalatok alapján 2019-ben megkezdődhet az elektromos autóbuszok sorozatgyártása is Debrecenben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.