Közélet

Trócsányi László Szegeden: Az ország versenyképessége függ a jogrendszertől

Trócsányi László Szegeden: Az ország versenyképessége függ a jogrendszertől

2017. március 9., csütörtök
Trócsányi László Szegeden: Az ország versenyképessége függ a jogrendszertől
eli_konferencia002kf

A kutatás-fejlesztés rohamosan változó terület, a szegedi lézeres kutatóközpont, az ELI-ALPS is több jogi problémába ütközött még indulása idején. Az innováció, a változó körülmények rugalmas jogi környezetet igényelnek, nehogy a merev jogrendszer szétfeszítse a technológiai környezetet. A gazdasági fejlődés és az innováció jogi kihívásairól szóló konferenciát Trócsányi László igazságügyi miniszter nyitotta meg.

Az ország versenyképességét nagyban megszabja, hogy vesz részt a gazdasági folyamatokban, s milyen eredményeket tud felmutatni ezen a téren - összegezte

Trócsányi László

igazságügyi miniszter, aki szerint a jogászok ezen a területen is egyre nagyobb szerepet kapnak. Az úgynevezett jogi versenyképesség meghatározója egyrészt az ország jogrendszere - a jogszabályok száma, minősége, átláthatósága -, másrészt a jogszabályok tartalma. Utóbbi esetében rendkívül nagy szerepe van a minisztériumnak, azon belül is a versenyképességi tanácsnak és az igazságügyi tanácsnak - jelentette ki a miniszter. A gazdaság és a technológia fejlődésével új szabályozási területek jelennek meg, és ez kihat a jogszabályok mennyiségére is. 1916-ban 51, ehhez képest 2015-ben 230-ról döntött a parlament. Ma Magyarországon 1718 törvény van hatályban. Hozzátette: kérdés, valóban szükség van-e ennyi joganyagra, versenyképes lesz-e egy ország, ha a jogszabályok száma hatalmas mennyiségre kúszik fel. A miniszter szerint nem magyar sajátosság a hatalmas mennyiségű joganyag. Egyfajta "túlkodikfikációnak" lehetünk tanúi, emellett azonban "felülkodifikáció" is megjelenik: az a miniszteri rendeletben is szabályozható kérdést törvény rendezi. Hozzátette, az innováció komoly jogi kihívások elé állítja a törvényhozókat és a jogászokat, a dróntörvény például már napirenden van a kormány előtt. Igazságügyi miniszterként viszont kifejezetten tiltakozik az ellen, hogy az ügyvédeket mesterséges intelligenciával felruházott robotok helyettesítsék. A digitális technológia olyan új élethelyzeteket teremt, melyek során a jogászokra óriási szükség van - állította

Balogh Elemér

, az Állam- és Jogtudományi Kar dékánja, utalva ezzel például a Trócsányi által is felvetett dróntörvényre. Felidézte, a jog szerepe ma az alakító funkció, míg korábban a konzerválás, a helyreállítás feladatát viselte.

Lehrner Lóránt

, az ELI-HU Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója utóbbi gondolatra csatlakozva megemlítette, a lézeres kutatóközpont építése során többször szembesültek jogi problémákkal, hiszen a kutatás-fejlesztés gyorsan változó környezet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.