Közélet

Több mint kétszáz facsemete talál otthonra tavasszal Bordányban

Több mint kétszáz facsemete talál otthonra tavasszal Bordányban

2017. március 20., hétfő
Több mint kétszáz facsemete talál otthonra tavasszal Bordányban
bordany_facsemetek

Az elmúlt években már hagyománnyá vált, hogy az őszi és a tavaszi időszakban jelentős mennyiségű fa telepítésére kerül sor Bordányban.

Az önkormányzat által 2012-ben életre hívott tudatos fásítási program eredményeként már számos területen újult meg az utcakép. Az elmúlt időszakban a Benke Gedeon utcában kerültek kiültetésre gömbkőris fák, a Faluházhoz tartozó Park téren hársfák, míg a felújított Kistemplomtanya térre gömbkőris és platánfák kerültek elültetésre. A kerékpárúthoz pusztaszilfák telepítése történt meg, de az egységesebb utcaképek érdekében a Petőfi utcában hársfákat, míg az erről nyíló területeken magas kőrist, csörgőfát és virágos kőrist is telepítettek. 2015. őszén a főút és a kerékpárút közé gömbkőrisek kerültek. Tavaly a Kossuth utca kerékpárút felőli oldalán a bicikliút és a lakóházak közötti területre oszlopos szilfák telepítése történt meg, de faültetés valósult még meg a Tessedik, Honvéd és az Építő utcában is Az elmúlt öt évben összesen 1306 fa elültetésével gazdagodott nagyközségünk. A munkálatok a napokban ismét folytatódnak, ezúttal a kiemelt telepítési terület a Rákóczi utca óvodától a Toldy utcáig érő szakasza lesz, ahová a tájépítész útmutatásai és a helyi környezetvédelmi, fenntarthatósági programoknak megfelelően több, mint száz vérszilva fát telepítenek. A nagyon szép sötét lilás-bordó levelű díszfa, 4-5 méter nagyra nő, így az utca légvezetékekkel érintett szakaszán sem fog gondot okozni a növekedése. Tavasszal gyönyörűen virágzik, nyáron különleges lombszínével a kertek, utcák dísze. A Kossuth utca páratlan oldalán, az Üllés felőli részétől egészen a központi részekig folytatódik a gömbkőrisek ültetése, összesen több, mint kétszáz facsemete kerül kihelyezésre a közterületekre, így az öt éve meghirdetett programban az elültetett fák száma már megfogja haladni az ezerötszáz darabot! A fásítással a település képviselő-testülete szeretné elérni azt, hogy csökkenjen a por- és zajszennyezés, egységesebb utcaképek alakuljanak ki, így egy sokkal élhetőbb homokháti településen élhetjük mindennapjainkat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.