Kultúra

Szilágyi Balázs nyerte a hódmezővásárhelyi első világháborús emlékmű tervezésére kiírt pályázatot

Szilágyi Balázs nyerte a hódmezővásárhelyi első világháborús emlékmű tervezésére kiírt pályázatot

2017. március 16., csütörtök
Szilágyi Balázs nyerte a hódmezővásárhelyi első világháborús emlékmű tervezésére kiírt pályázatot

A szombathelyi Szilágyi Balázs nyerte az első világháborúban hősi halált halt mintegy háromezer hódmezővásárhelyi nevének megörökítésére kiírt pályázatot.

Kószó Péter

(Fidesz-KDNP) alpolgármester a pályázat csütörtöki eredményhirdetésén elmondta, hogy a mainál lényegesen nagyobb közigazgatási területű Hódmezővásárhelynek 1914-ben 62 ezer lakosa volt, a város a világháború alatt csaknem 15 ezer katonát állított ki. A hősi halottak száma közel háromezerre tehető, beleértve azok többségét is, akik a harcok után hunytak el, valamilyen a csatatéren szerzett sérülés vagy betegség következtében. A lakosság arányában a városból vesztették életüket legtöbben a harctéren, nem volt olyan vásárhelyi család, mely nem gyászolt volna hősi halottat - hangsúlyozta az alpolgármester. Hozzátette: így nem véletlen, hogy Hódmezővásárhelyen állították föl az egyik legnagyobb első világháborús emlékművet, Pásztor János a város főterének képét a mai napig meghatározó lovas huszár szobrát. A város közgyűlése a centenárium alkalmából nyílt pályázatot írt ki az első világháborúban elesett hódmezővásárhelyi katonák nevének megörökítésére a szobor környezetében.

Szemerey Márta

építészmérnök, a bírálóbizottság társelnöke elmondta, hogy az önkormányzat felhívására 39 pályázat érkezett. A zsűri azokat az elképzeléseket találta a legjobbnak, amelyek a tér jelenlegi gránitburkolatát használnák fel a nevek megörökítésére. A szakember közölte, hogy a városképhez és a közvetlen környezethez legjobban illeszkedő, a kegyeleti igényeket is szem előtt tartó tervnek a zsűri a szombathelyi

Szilágyi Balázs

munkáját találta, amely rozsdabarna árnyalatú corten acélból készült, alulról megvilágított sávon helyezné el a hősök neveit. A második díjat a kecskeméti B4 stúdió kapta, a bírálóbizottság megosztva három pályázónak - a hódmezővásárhelyi

Gyüre Lilla Andreának

, illetve

Nagy Attilának

, valamint a budapesti

Lality Áronnak

- ítélte oda a harmadik díjat. A koncepcionális tervek közül a zsűri

Szvet Tamás

a digitális teret is a hősi halottak emlékének megőrzésébe bekapcsoló ötletét javasolja megvalósításra - közölte Szemerey Márta. A hódmezővásárhelyi közgyűlés dönt arról, melyik tervezővel köt szerződést, az emlékmű jövő tavaszra készülhet el.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.