Közélet

Szijjártó: Washington továbbra is számíthat Budapestre a terrorizmus elleni küzdelemben

Szijjártó: Washington továbbra is számíthat Budapestre a terrorizmus elleni küzdelemben

2017. március 2., csütörtök
Szijjártó: Washington továbbra is számíthat Budapestre a terrorizmus elleni küzdelemben
Szijjártó Péter

Az Egyesült Államok továbbra is számíthat Magyarországra a terrorellenes küzdelemben és a NATO európai lábának megerősítésében - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az MTI-nek telefonon nyilatkozva csütörtökön, miután telefonon tárgyalt Rex Tillerson amerikai külügyminiszterrel.

Szijjártó Péter

hozzátette: amerikai kollégája köszönetet mondott azért, hogy Magyarország részt vesz a terrorizmus elleni küzdelemben. Magyarország pedig büszke arra, hogy azon valamivel több mint két tucat országhoz tartozik, amelyek valódi katonákat küldenek az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet elleni harchoz, és ezt a szerepvállalást fenn kívánják tartani - fűzte hozzá a tárcavezető. "A magyar kormány egyetért a republikánus elnökkel (

Donald Trumppal

) abban, hogy a NATO-nak sokkal sikeresebbnek kellett volna lennie, és sokkal többet kellett volna tennie mindeddig a terrorizmus elleni küzdelemben, hiszen ma a világ biztonságára egy nem állami szereplő, hanem egy terrorszervezet, az Iszlám Állam jelenti a veszélyt" - hangsúlyozta Szijjártó Péter.

Rex Tillerson

meghívta magyar kollégáját március 21-re Washingtonba, ahol az Iszlám Állam elleni koalíció külügyminiszterei ülnek össze, hogy megvitassák a terrorellenes küzdelem jövőjét. A magyar külügyminiszter biztosította kollégáját arról, hogy Magyarország támogatja az amerikai elnök azon elképzelését, hogy a NATO-t - és főleg annak európai lábát - meg kell erősíteni, "és mi törekszünk arra, hogy ebben fontos szerepet játsszunk". A két külügyminiszter telefonos beszélgetésén szó esett Oroszországról is. Szijjártó Péter szavai szerint Magyarország érdeke az, hogy Oroszország és az Egyesült Államok között egy kiegyensúlyozott, pragmatikus viszony jöjjön létre, "hiszen amikor a Kelet és a Nyugat között bármikor konfliktus volt a történelem során, annak Európa, és azon belül Közép-Európa itta meg levét". Úgy fogalmazott: Budapest szorít az új amerikai adminisztrációnak és az orosz vezetésnek azért, hogy jobban ki tudjanak jönni egymással, mint a korábbi években. A két politikus egyetértett abban, hogy egy-egy ország gazdasági versenyképességét és fejlődését a biztonság, a demokrácia és a stabilitás befolyásolja a leginkább. Szijjártó Péter ezzel összefüggésben tájékoztatta Rex Tillersont, hogy a magyar beruházási környezet úgy alakult az utóbbi időszakban, hogy már 1650 amerikai vállalat van Magyarországon, amelyek összesen több mint százezer embert foglalkoztatnak. Az amerikai beruházások értéke pedig meghaladta a 9 milliárd dollárt az országban - tette hozzá. Ezen témákon túl Szijjártó Péter gratulált az új amerikai kormányzat győzelméhez, hiszen - mint mondta - a magyar kormány (az elnökválasztáskor) a republikánusoknak szorított, Donald Trump programjában ugyanis számos olyan elem volt, amely sokkal közelebb áll a magyar politikához, mint a demokraták elképzelései. Rex Tillerson kijelentette: az Egyesült Államok nagy barátja Magyarországnak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.