Közélet

Szijjártó: be kell látni, hogy mára a kereszténység lett a legveszélyeztetettebb vallási közösség

Szijjártó: be kell látni, hogy mára a kereszténység lett a legveszélyeztetettebb vallási közösség

2017. március 7., kedd
Szijjártó: be kell látni, hogy mára a kereszténység lett a legveszélyeztetettebb vallási közösség

Be kell látni, hogy mára a legveszélyeztetettebb vallási közösség a keresztény közösség lett, hiszen a vallásuk miatt világszerte meggyilkolt emberek 80 százaléka keresztény - hangsúlyozta az MTI-nek Genfből telefonon nyilatkozva Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, aki az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának ülésével párhuzamosan a témának szentelt rendezvényen vett részt.

Elmondta, úgy véli, hogy valamilyen képmutató oknál fogva a világ, elsősorban a nyugati világ nem hajlandó ezt a tényt figyelembe venni, és a keresztény közösségek védelme érdekében a szükséges lépések mind a mai napig nem történtek meg. "Nem fogadjuk el azt a világszerte kialakuló képzetet, amely szerint a diszkrimináció utolsó elfogadható formája a keresztényellenesség lenne. Ez számunkra teljesen elfogadhatatlan álláspont, és folyamatosan küzdeni fogunk a keresztényellenesség és a keresztények üldözése ellen" - szögezte le

Szijjártó Péter

. A genfi rendezvényt Libanon, Örményország, Oroszország és a Vatikán szervezte, Magyarország, Spanyolország, Szerbia, Horvátország és Brazília pedig társszervezőként csatlakozott - mondta el a miniszter. Leszögezte: a magyar kormány nem csak a szavakban, hanem a tettekben hisz, s álláspontja szerint nem lehet megoldás az, hogy a veszélyeztetett közösségeket elköltöztessék szülőföldjükről, ehelyett a biztonságos visszatérés és élet lehetőségét kell nekik biztosítani, a keresztények ellen elkövetett bűnöket a Nemzetközi Büntetőbíróságnak kell kivizsgálnia és megbüntetnie, az ENSZ-nek pedig adminisztratív zónákban kellene garantálnia a biztonságos visszatérést. Szijjártó Péter beszámolt arról is, hogy a kormány több döntést is hozott a közel-keleti keresztények támogatásáról; Magyarország 1,5 milliárd forinttal segíti 200 iraki keresztény család lerombolt házának újjáépítését, döntés született az erbíli Szent József Kórház gyógyszerszükségletének részleges fedezéséről, továbbá a közel-keleti katolikusok humanitárius tevékenységének, valamint a szíriai katolikus és ortodox egyház támogatásáról is. Emellett Magyarország 100 ösztöndíjas helyet biztosít az üldözött keresztények gyermekei számára a magyar felsőoktatásban. A miniszter külön találkozott Ilarion érsekkel, aki az orosz ortodox egyház külkapcsolataiért felel, és aki köszönetet mondott azért, hogy a magyar kormány döntést hozott arról, hogy Magyarország támogatja négy orosz ortodox templom felújítását. Ezen kívül Szijjártó Péter találkozott

Roberto Azevedoval

, a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) nemrég újraválasztott brazil főigazgatójával, akivel egyetértettek abban, hogy a multilaterális kereskedelem a világgazdaság nagyon fontos és fenntartandó eleme. "Magyarországnak a szabad és tisztességes világkereskedelem alapvető érdeke, hiszen a mi exportunk tavaly rekordot döntött, exportorientált ország vagyunk, ahova a külföldi befektetők nagyrészt azért érkeznek, mert a szakképzett magyar munkaerővel nagyon hatékonyan tudnak az exportpiacokra termelni, így minél szabadabb és tisztességesebb a nemzetközi kereskedelem, annál jobb nekünk" - húzta alá Szijjártó Péter.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.