Írjon nekünk

Szórakozás

Szerdai programajánló: Nőnap, Dr. Rock Klubja

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szma/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Dr_Rock klubja(1)A nőket ünneplik városszerte szerdán, Dómba és moziba látogat az SZTE EHÖK, Ötödik évét ünnepli Dr. Rock Klubja, valamint Ganxsta Zolee és a Kartel ad koncertet Szegeden.

A Nemzetközi Nőnapot ünneplik az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központban 14 órától. Fókuszban a nők elleni erőszak és a tudatos életmód. Nemzetközi Nőnap alkalmából a Szegedi Orvostanhallgatók Egyesülete az SZTE TIK Green Team társszervezésében a József Attila Tudományos és Információs Központban tartandó rendezvényt szervez, melyre szeretettel várnak lányokat, nőket, édesanyákat és mindenkit, aki szeretne egy napra a női lét szépségében és nehézségeiben elmerülni. Részletek ITT.

Az SZTE EHÖK Kulturális és Szabadidős Bizottsága meghívja az egyetem hallgatóit a Szegedi Dómba, ezen belül is annak tornyába az “Ismerd meg Szegedet Rendezvénysorozat” keretein belül 14.45. Részletek és jelentkezés ITT.

Az Ecollégium sorozat keretein belül egy volt mórás, Szénási Enikő Lilla, az Emmaroz Méretes Női Szabóság és Szalon, valamint az Emmaroz Tanácsadó Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója lesz az SZTE Móra Ferenc Szakkollégium vendége 19 órától.

19 órától rendhagyó zenés estre várja az érdeklődőket az IH Rendezvényközpontban Pleskonics András, vagyis Dr. Rock, akinek klubja ötödik éve szórakoztatja a szegedi zenekedvelőket. Az SZTE-n tizenegy éve működő rocktörténeti kurzus “meghosszabbításaként” indult az IH Rendezvényközpontban Pleskonics ‘Plesi’ András zenei klubja, amely azóta egy emblematikus szegedi szellemi és gyakorlati termékké vált. “A név meghatározza a klubot, mindenki tudhatja, hogy itt a zene az első, bármilyen műfaj, az egyetlen vezérelv az, hogy igényes és maradandó zenék szóljanak, melyekre érdemes odafigyelni és lehet róluk mesélni” – mondta el a klubról Dr. Rock, aki élete összefoglaló esszenciájaként tekint az intézménnyé vált előadássorozatra. Kiemelte, hogy minden klubest egy több órás zenei istentisztelet, ahol leköti a közönséget a zene, egyrészt az, amit Dr. Rock összeválogat, illetve amit a közönség kér, mert a kívánságteljesítés is hagyományosan részét képezi a kluboknak. Szerdán 19 órától különleges “istentisztelet” várja az érdeklődőket, ugyanis fennállásának ötödik évfordulóját ünnepli a klub. Ennek tiszteletére egy “best of Dr. Rock klubja” válogatást hallhat a közönség a legsikeresebb számokkal, valamint zenészbarátok sokasága is részt vesz majd az ünnepi alkalmon, ahol torta mellett meglepetés is akad majd. “Ez egy szegedi szellemi termék, ami nagyon jó modellje a közösségnek, ami megmutatja nem lehetetlen embereket összetartani, ráadásul csak a zene közösségteremtő erejével és jó szándékkal” – írta le a klubot Plesi.

A JATE Klubban ünnepli a Nemzetközi Zoltán és Nőnapot a Ganxsta Zolee és a Kartel 20 órától, a koncert pedig nőnapi jogász/MK/ETSZK-s bulival folytatódik.

Az SZTE EHÖK Kulturális és Szabadidő Bizottsága által szervezett Mozi esten az “Egy kutya négy élete” című filmet tekinthetik meg az érdeklődők szinkronosan 20.30-tól a Belvárosi Moziban. Részletek és jelentkezés ITT.

Folyamatos kiállítások, programok:

Kassák Lajos költő, író és festő, a magyar avantgarde művészeti irányzatok vezéralakja (1887–1967) születésének 130., halálának 50. évfordulója alkalmából emlékkiállítás nyílt a Somogyi-könyvtár első emeleti folyóiratolvasó-termében. A konstruktőr – Kassák Lajos, a képzőművész című tárlat művészeti albumai bemutatják az egyes alkotói korszakok legjellemzőbb munkáit, Kassák saját versesköteteihez, prózai írásaihoz készített illusztrációit. Megtekinthetők a művész szerkesztésében megjelent folyóiratok: Ma, Tett, Dokumentum eredeti példányai is. „Kassák Lajos korának egyik legjelentősebb művészeti szervezője. Kiemelkedő fontosságúak művészetelméleti, kritikai írásai is. Képzőművészként előbb az aktivizmus, majd a konstruktivizmus legfontosabb magyar képviselője” – olvasható a kiállítás ajánlójában. A tárlat március 29-ig tekinthető meg.

A szegedi Nagy Árvíz 1879-ben címmel kamarakiállítás nyílik a Somogyi-könyvtár aulájában. A tárlat korabeli napilapok és folyóiratok híradásainak tükrében eleveníti föl a Szegedet 1879. március 12-ére virradó éjszaka hullámsírba döntő katasztrófa eseményeit. A bibliotéka fotó-, könyv- és folyóirat-állományából válogatott tárlat február 23-tól március 15-ig tekinthető meg.

Az Arany János-emlékévhez kapcsolódva a Somogyi-könyvtár kiállítással tiszteleg a 200 éve született költő, műfordító, szerkesztő, tanár, a Kisfaludy Társaság elnöke és a Magyar Tudományos Akadémia főtitkára előtt. A tárlat Arany János életét és munkásságát korabeli könyvek, folyóiratok, valamint a műveihez készült illusztrációk segítségével mutatja be. A kiállítás egyik különlegessége a zeneszerző Arany János dalainak kottakönyve. A költő – aki zongorázni és gitározni is tudott – Petőfi Sándor és Amadé László verseit zenésítette meg. Saját szerzeményein kívül még népdalgyűjteménye is megjelent. Az Arany – 200 című tárlat március 15-ig tekinthető meg a Somogyi-könyvtár aulájában.

tulsagosan_is_emberi_tarlat008kf

Izgalmasan sokrétű Duray Tibor képzőművész életműve, melyről ezúttal a szegedi REÖK látogatói is meggyőződhetnek. Az “Emberi, túlságosan is emberi” című kiállításon látható lesz a monumentális Aranykor c. mű is, mely több évtized után kerül újra a nagyközönség elé. Mi visz rá egy festőt arra, hogy megbízás nélkül műtermében hosszú évekig egy olyan festményen dolgozzon, amit nem láthat teljes egészében, mert a kép jóval nagyobb, mint a rendelkezésére álló falfelület? Talán valami emberi, túlságosan is emberi. A nietzschei cím ezennel az 1988-ban el-hunyt, s a 20. századi magyar képzőművészet még felfedezendő, pontosabban újra felfedezendő alakjai közé tartozó Duray Tibor tárlatának címeként szerepel. Részletek ITT.

olimpia02

Az olimpiák történetét mutatja be a Móra Ferenc Múzeum új kamarakiállítása: az „Olimpiák a gyűjtő szemével” című tárlaton egy magángyűjtő, Szegi László relikviái mellett olimpikonjaink ikonikus tárgyait is kiállítják. Látható lesz az a fém fáklya, mellyel az 1936-os, berlini olimpiai lángot hozták az országhatártól egészen Kecskemétig: összesen 114 futó vitte az ereklyét ezen a szakaszon. Ezen az olimpián 10 aranyérmet szereztek a magyar sportolók. A kiállítás képeslapokon, plakátokon, kitűzőkön, autogramkártyákon, olimpiai belépőjegyeken keresztül szemlélteti az újkori olimpiák elmúlt százharminc évét. A tárlaton látható Vajda Attila pekingi aranyérme, melyet kenu 1-esben szerzett 2008-an, illetve 2004-es athéni bronzérme is. Megtekinthető még a Kovács Koko István által dedikált boxkesztyű és Papp László autogramkártyája is.

Európában egyedülálló több ezer darabból álló Informatika Történeti Kiállítás tekinthető meg 1300 négyzetméteren, Szegeden, a Szent-Györgyi Albert Agórában. A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság jelentős szellemi és anyagi ráfordítással hozta létre és folyamatosan fejleszteni a világ vezető informatika történeti múzeumaival vetekedő kiállítást. A múzeumban olyan gépeket, eszközöket ismerhetnek meg és próbálhatnak ki a látogatók, amelyek a számítástechnika fejlődését mutatják be a kezdetektől egészen napjainkig. Több száz tonna számítástechnikai berendezés, ami nélkül nem lenne érintőképernyő, laptop, okostelefon, internet. Eddig még a világon sehol sem látott Neumann relikviákat is megcsodálhatnak az érdeklődők, amelyekkel a XX. század egyik legnagyobb, magyar tudósának állítanak emléket.

A programajánló összeállításában együttműködő partnerünk az iszeged.hu.

Hirdetés

Kommentek

Szórakozás

Filmajánló: kövessék végig Ferdinánd, a bika elképesztő kalandjait

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szma/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

Ferdinánd egy termetes bika hatalmas szívvel.

Tovább olvasom

Szórakozás

Megnyitott a szegedi Starbucks

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szma/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

A szegedi Árkád bevásárlóközpontban megnyílt Magyarország 20. Starbucks kávézója.

Tovább olvasom

Szórakozás

A Viszkis ismét nagyot kaszált!

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szma/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

Véget ért a TV2-n futó Ázsia Expressz műsora. HirdetésKommentek

Tovább olvasom

Aktuál