Közélet

Sallai R. Benedek: alkotmányellenes fakivágásokat terveznek Szegeden (FRISSÍTVE)

Sallai R. Benedek: alkotmányellenes fakivágásokat terveznek Szegeden (FRISSÍTVE)

2017. március 14., kedd
Sallai R. Benedek: alkotmányellenes fakivágásokat terveznek Szegeden (FRISSÍTVE)
tisza_lajos_fak004kf

Alkotmányossági felülvizsgálatot kezdeményez az LMP a Tisza Lajos körúti fák kivágása miatt – jelentette be Sallai R. Benedek, az párt országgyűlési képviselője szegedi sajtótájékoztatóján. Azzal, hogy eltűnnek a védett japán akácok, harmadára csökken a lombfelület nagysága a belvárosi területen.

Legyen bal- avagy jobboldal: a politikai vezetők minden lépése természetellenes – mondja az LMP, amelynek országgyűlési képviselője,

Sallai R. Benedek

arra hívta fel a figyelmet, hogy az alaptörvénybe ütközik, hogy a Tisza Lajos körúton egy tucat védett fát vágatna ki a város. Ahogy a párt egykori szegedi önkormányzati képviselője, ma a közgyűlés független képviselő tagja,

Szentistványi István

már

felhívta rá a figyelmet

, Szegeden az uniós zöldfelület-növelési projekt valójában csökkentés, a sebtében elfogadott fakivágás pedig óriási felelőtlenség a jövőre nézve. Az önkormányzat közműcserére és közlekedési okokra hivatkozik, ennek eshet áldozatául egy tucat védett japán akác. Ahogy portálunknak kifejtette, a hőszigetek kiterjedése, a városi klímaviszonyok alakulására lesz hatással a körút átépítésével járó faritkítás, aki ilyen formán a város elleni merényletnek nevezte a zöldfelület-rendezést. A református templom előtt tartott sajtótájékoztatóján Sallai R. Benedek arra kérte a szegedieket, hogy álljanak ki a saját érdekeikért. „A szegediek több területen megtehetik, hogy véleményt nyilvánítanak. Akkor például, amikor arról beszélünk, hogy a paksi atomerőmű milyen hatással lehet Szegedre bármilyen baleset esetén, meg arról, hogy Szegednek a fekvése miként tudna hozzájárulni megújuló energiaforrásokkal, többek között napenergiával ahhoz, hogy regionális vagy térségi szinten egy önfenntartó, szabad energiaellátó rendszer jöjjön létre. Az LMP-s országgyűlési képviselő tapasztalatai szerint bármilyen színezetű legyen is egy város, a fakivágások nagy divattá váltak, és most már Szegedet is elérte ez a hullám. „Az LMP felkeresi a szegedi önkormányzatot felügyelő kormányhivatalt annak érdekében, hogy alkotmányossági felülvizsgálatot kérjen az azzal kapcsolatos határozat miatt, ami egy helyi védett fasort esetlegesen kivágásra ítél” – hangsúlyozta Sallai R. Benedek. Emlékeztetett, hogy az alaptörvény környezetjogi alapelveiben szerepel, hogy mindaddig védett területet szüntessenek meg, amíg a védelemre alapot adó védett érték jelen van.

Fehér Attila

, az LMP Csongrád megyei szervezetének elnökségi tagja arra hívta fel a figyelmet, hogy Szeged városa közlekedésfejlesztési programra nyert el forrásokat, amely projekt három szempontnak kell, hogy megfeleljen: egyrészt hozzá kell járulnia az éghajlatváltozás mérsékléséhez, a széndioxid-kibocsátás csökkentéséhez és az élhető városi környezet kialakulásához. „Úgy tűnik, hogy a városvezetés félreértette ezeket a szempontokat, erre utal a japán akác fasor kivágásának terve, ráadásul úgy, hogy a szakértői vélemények szerint a növények állapota nem indokolja azt” – fogalmazott. Hozzátette, ha az eredeti tervek szerint valósul meg a beruházás, akkor harmadára csökken a lombfelületek nagysága. Ahhoz ugyanis ne csökkenjen, a 12 fa helyett 78-at kellene ültetni, ehhez képest csak 25 fát terveznek. Úgy összegzett, világosan látszik, hogy a városvezetés célja nem a zöldfelületek növelése, hanem hogy a zöld beruházásokra szánt uniós és hazai pályázati forrásokat egészen más célokra használják fel. „Az LMP Csongrád megyei területi szervezete felszólítja Szeged város önkormányzatát, hogy ne vágják ki a védett fákat, illetve arra, hogy a belvárosban található fákat – mintegy adottságként kezelve – tartsák meg, és úgy valósítsák meg a fejlesztéseket” – közölte Fehér Attila.

A „szegedi modell” kétszer zöldebb… - Az önkormányzat reagált

Az LMP képviselőjének mai sajtótájékoztatóján elhangzottakhoz néhány tény: a Tisza Lajos körút érintett szakaszának 35 fájából 12-t szükséges kivágni, mivel ezek közművezetékek fölött helyezkednek el, így növekvő gyökérzetükkel a vezetéket veszélyeztetik. A 12 helyett 25 új fa ültetésére kerül sor magán a körúton, és további 53 annak közvetlen környezetében, mégpedig úgy, hogy a közműveket tetemes költséggel áthelyezteti a város, hogy a probléma ne ismétlődhessen meg. A hatályos általános jogszabálynál (egy kivágott fa helyébe egy új telepítendő) a szegedi kétszer szigorúbb: minden kivágott fa helyén kettőt kell telepíteni. Ez a projekt összességében a szigorú szegedi rendeletnél is „zöldebb”, hiszen az átalakítással a környék zöld területének nagysága egyharmadával – 32%-kal nő, a parkolók és taxi megálló helyén is parkosított területek létesülnek. A korai aggodalom eloszlatására pedig talán jó példa a Gutenberg utca, melynek felújítása során az összes elöregedett fát kivágták – mára pedig Szeged egyik legzöldebb, leghangulatosabb fasorával büszkélkedhet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.