Kultúra

Rózsasándor - könyvbemutató az algyői Faluházban

Rózsasándor - könyvbemutató az algyői Faluházban

2017. március 24., péntek
Rózsasándor - könyvbemutató az algyői Faluházban
15-01-rozsa-sandor1

Bene Zoltán Az érdemes, nemes Rózsasándor kalandjai című könyvét mutatják be az Algyői Faluházban márcuis 24-én, pénteken 17 órától.

Bene Zoltán vadkeleti hősének történetét ismerhetik meg az érdeklődők az Algyői Faluházban pénteken 17 órától. "Rózsasándor soha nem rabolt vagy gyilkot, ő mindig az igazságot kereste, a méltánytalanságok ellen küzdött. Akire Ön gondol, az Rózsa Sándor lehet… Persze, kettejük között tagadhatatlan a kapcsolat, azonban Rózsasándort leginkább egy párhuzamos univerzum Rózsa Sándorának kell elképzelnünk, egy lehetséges világ lehetséges betyárjának, aki nem bűnöző, sőt, ellenkezőleg: igazságosztó, mint, teszem azt, Piszkos Harry. De komolyra fordítva a szót: Rózsasándor egyfajta esszencia. Azért írom egybe a nevét, hogy ezzel is hangsúlyozzam: fogalomról, eszméről van szó. A regényben minden betyár és fő ellenségük, Pandúrsándor nevét egybe írom, hiszen ők szimbolikus alakok, nem valóságos személyek (habár szimbólumként nagyon is valóságosak). A történeti Rózsa Sándor alakja köré valamiért legenda szövődött, ahogyan Robin Hood köré szőttek mítoszt az angolok; s ahogyan a valóságban létezett, hús-vér Robin Hood bizonyosan kevéssé hasonlít a legenda Robinjára, úgy a legendás betyár sem azonos azzal a személlyel, aki 1813-ban született Röszkén és a hetvenes évek végén halt meg a szamosújvári börtönben… Az én regényem főhőse nem a történelmi alak, az a bizonyos rabló és gyilkos, hanem az igazságot tévő Rózsasándor. S mivel az embereket életük során rengeteg igazságtalanság, méltánytalanság éri, mindig népszerűek voltak és mindig is azok lesznek az efféle hősök. Akik helyrezökkentik az igazság kisiklott gőzmozdonyát. Sajnos, többnyire akad egy kis szépséghibájuk: nem léteznek. Vagy sosem abban a lehetséges világban, amiben mi létezünk, mindig egy másikban…" -

nyilatkozta hírportálunknak

korábban a szerző.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.