Kultúra

Régészeti ritkaság: germán harcos sírjára bukkantak a Móra-múzeum régészei

Régészeti ritkaság: germán harcos sírjára bukkantak a Móra-múzeum régészei

2017. március 23., csütörtök
Régészeti ritkaság: germán harcos sírjára bukkantak a Móra-múzeum régészei

Igazi régészeti ritkaságra leltek a Móra Ferenc Múzeum régészei Hódmezővásárhelytől északra: egy rendkívül nagy termetű, erős csontozatú germán harcos sírját tárták fel a szakemberek. A sírban több egyedi, értékes leletet is találtak: ezüst érmét, vaslándzsát és a harcos vaspajzsának maradványait.

Egy nagy termetű, erős csontozatú germán harcos sírjára bukkantak a Móra Ferenc Múzeum régészei a 47-es elkerülő út régészeti feltárása során. A lelet több okból is különleges. Egyrészt egy 2-4. századi szarmata-kori településhez tartozó temetőben találtak a germán sírjára, akit szarmata temetkezési rítussal temettek el. Másrészt – noha a sírt korabeli rablók megbolygatták – több értékes, különleges tárgy is előkerült: egy ezüstből készül érme, ezüst övcsat, szíjvég, szíjelosztó karika. A sír fontosságát növeli az eredeti helyzetben megmaradt, közel 40 centiméter hosszú vaslándzsa, és a harcos pajzsának vasból készült maradványa is. A Móra Ferenc Múzeum régészei szeptember óta folytatnak régészeti feltárást a 47-es és a 45-ös főút csomópontjánál, a tervezett elkerülő út nyomvonalán. A nagy kiterjedésű lelőhelyen szarmata településhez tartozó telepjelenségek és három temető kisebb-nagyobb részlete került elő – ezek egyike rejtette a germán harcos sírját.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.