Közélet

Már döngicsélnek a szegedi füvészkertben a rovarok

Már döngicsélnek a szegedi füvészkertben a rovarok

2017. március 20., hétfő
Már döngicsélnek a szegedi füvészkertben a rovarok
fuveszkert04kf

A szokatlanul kemény tél után már látszanak a tavasz első jelei az SZTE Füvészkertben, sőt a téltemetők már el is virágoztak. A botanikus kertben már gőzerővel készülnek az évszak egyik legnagyobb eseményére, a Víz Világnapjára, s elindult a ritka löszgyepi növényfajok természetes állományainak megerősítése irányuló fajmegőrzési program is.

A váratlanul betörő és szokatlanul hideg tél komoly feladat elé állította a szegedi füvészkert dolgozóit, hiszen bár minden ősszel megteszik a szüksége óvintézkedéseket azért, hogy a növények ne fagyjanak el, ezúttal kiemelt figyelmet kellett fordítaniuk a hideget kevésbé tűrő fajok védelmére.

Németh Anikó

, a füvészkert igazgatója portálunknak elmondta, munkatársai szakértelmének köszönhetően sikerült megmenteni a nem őshonos növényeket, még a hideget kevésé toleráló kaméliák többsége is átvészelte a mínusz 20 Celcius-fokos estéket. A növényeket a lehullott levelekkel takarták, illetve az avart is ezzel fedték, hogy így melegítsék a talajt. A krókuszok már virágoznak, illetve a lombfakadás előtti növények is felébredtek már, mint a hunyor. A leánykökörcsinnek még 1-2 hét szükséges, de a Magyarországon őshonos erdei ciklámen is hamarosan megmutatja magát. A hosszú kopár tél után a cserjék sorában elsők között kezd virágozni a rózsaszín virágairól ismert korai bangita, és a sárgán virágzó húsos som. A megporzó rovarok már döngicsélnek körülöttük.

fuveszkert14kf

"Érdemes figyelemmel kísérni a tavaszt a füvészkertben, hiszen ősszel 5000 hagymás növényt ültettünk különleges botanikai fajokból. Tulipánok, krókuszok, kökörcsin, nárcisz és még sok egyéb növény várja, hogy megcsodálják őket" - folytatta az igazgató. A medvehagymák is megmutatták már magukat, előbújtak a levelek, így jellegzetes illatuk messze száll. Az újszegedi botanikus kert idén márciusban lépett be egy öt éves fajtamentő programba. A 67 millió összköltségű projekt célja, hogy a Körös-Maros Nemzeti Park térségében élő veszélyeztetett, ritka löszgyepi növényfajok természetes állományainak megerősítése. Összesen 82 fajról, 6 védett és 52 regionálisan veszélyeztetett növény érintett ebben, olyan mint a gumós macskahere, tavaszi hérics, szennyes ínfű, kék atracél, selymes boglárka, gór habszegfű, csuklyás ibolya vagy a pusztai meténg. Ez a fajta munka nem ismeretlen a szakemberek előtt, hiszen 2011-ben 32 növényfaj 5914 egyedét szaporították, s telepítették Nagykopáncs területén. "Nálunk nemcsak a Víz Világnapját ünnepeljük, hanem mondhatni a víz hetét tartjuk, amikor is iskolás és óvodás csoportokat várunk a füvészkertbe. Ezt a hetet a létfontosságú elemnek, a víznek szenteljük. Bemutatjuk az év halának választott harcsaféléket, s mivel szlogenünk idén is az, hogy "a kaktusz sem éhet víz nélkül", ezért az extrém szárazságtűrő fajoktól a vízi növényekig ismerkednek a gyerekek a növényekkel" - hívta fel a figyelmet Németh Anikó. A program nagyon népszerű a kicsik körében, a pedagógusok is szívesen választják a környezetismeret óra kiegészítőjeként. Olykor még a megye határain túlról is érkeznek diákok, hogy lássák a szegedi füvészkert csodáit.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.