Közélet

Lelőttek egy férfit a párizsi reptéren (FRISSÍTVE)

Lelőttek egy férfit a párizsi reptéren (FRISSÍTVE)

2017. március 18., szombat
Lelőttek egy férfit a párizsi reptéren (FRISSÍTVE)
parizs_repuloter_terror_reuters

Teljesen kiürítették és lezárták a párizsi Orly repülőteret, miután egy férfi elvette egy katona fegyverét, és ezért lelőtték - írja az Origo.

Lelőttek egy férfit szombat reggel a párizsi Orly repülőtér déli termináljában, miután a férfi elvette egy katona fegyverét – közölte a

Le Parisen

több rendőrségi forrásra hivatkozva. A férfi reggel 8.30 körül egy három katonából álló csoport nő tagját a földre teperte, hogy elvegye a géppisztolyát. Ez nem sikerült neki, mivel a katonanő erősen fogta a fegyvert, majd két társa lelőtte a támadót. Rajta kívül senki sem sérült meg a támadásban. Az elkövetőről

ITT

érhető el fotó, a francia Figaro című újság közölt képet a Párizsban lelőtt terroristáról. Csak erős idegzetűeknek! A repülőtér azt írta a Twitteren: a folyamatban lévő rendőrségi művelet miatt azt javasolják, hogy az utasok és a családjuk ne menjenek a repülőtérre. Időközben azt is közölték, hogy minden légi járatot felfüggesztettek az Orly repülőtér mindkét, déli és nyugati terminálján. Egyes járatokat a Párizstól északra lévő Charles de Gaulle repülőtérre irányítanak át. "Sorban állva vártuk, hogy becsekkoljunk a Tel-Avivba tartó járatra, amikor három vagy négy lövést hallottunk” – mondta az AFP-nek az 54 éves Franck Lecam. Helyszíni beszámolók szerint az utasok egy része az autópályán gyalogolva hagyja el az Orly repülőteret. "A lelőtt férfi szélsőséges muszlim volt, ismerte a francia hírszerzés és az igazságszolgáltatás" – közölte a Reuters hírügynökség egy meg nem nevezett rendőrségi forrásra hivatkozva. Minden bizonnyal ugyanarról a férfiról van szó, aki nem sokkal korábban egy közúti ellenőrzés során rálőtt egy rendőrre. A Le Figaro információi szerint egy 1978 februárjában született, francia állampolgár volt az elkövető. Drogkereskedelem miatt elítélték, és miután a börtönben radikalizálódott, megfigyelés alá vonták. Később abbamaradt a megfigyelése, egyelőre tisztázatlan okok miatt. A lap úgy tudja, a férfi hajléktalan volt. Azt egyelőre nem tudni, hogy a férfinak volt-e úgynevezett S-aktája, ami a komoly nemzetbiztonsági kockázatot jelzi.

Nem találtak bombát a repülőtéren

A repülőteret kiürítették és lezárták, mintegy 3000 embert kellett evakuálni. Bombák, illetve a férfi lehetséges társai után kutattak a helyszínen, de nem találtak semmit. Kivonult a RAID, azaz a francia rendőrség különleges bevetési egysége is. Bruno Le Roux francia belügyminiszter a helyszínre tart. Nicolas Dupont-Aignan francia elnökjelölt is a repülőtéren van, mivel Toulouse-ba szeretett volna utazni. A Twitteren azt írta, hogy teljes a káosz a reptéren. A nyugati terminálban volt, ami távolabb volt a támadástól, ezért mindenkit elvezényeltek onnan. Vagyis ahol ő volt, egyetlen biztonsági ember sem maradt.

A rendőrség terrorelhárítási részlege átvette a nyomozást.

A rendőrség egyelőre nem beszélt arról, hogy mi lehetett a támadó indítéka, de a párizsi ügyészség bejelentette, hogy a rendőrség terrorelhárítási részlege veszi át a nyomozást. A rendőrség megerősítette, hogy a támadást a férfi egyedül követte el. Apját és fivérét elfogták, egyelőre nem tudni, hogy mivel gyanúsítják őket.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.