Közélet

Lázár János minden képviselőt megnyerne a nemzeti érdekek védelmére

Lázár János minden képviselőt megnyerne a nemzeti érdekek védelmére

2017. március 21., kedd
Lázár János minden képviselőt megnyerne a nemzeti érdekek védelmére
Lázár János

Lázár János minden képviselőt megnyerne a nemzeti érdekek védelmére. A Miniszterelnökséget vezető miniszter erről a "lex Heineken" kapcsán beszélt egy keddi lakossági fórum előtt, Nagylakon.

"Azon dolgozunk, hogy megnyerjünk minden parlamenti képviselőt, hogy közösen védjük meg a nemzeti érdeket" - fogalmazott. A miniszter leszögezte, meg kell védeni a politikai véleménynyilvánítás jogát, ugyanakkor az önkényuralmi jelképek kereskedelmi használatát korlátoznák az emberi méltóság védelme érdekében. Hozzátette: a törvényjavaslat beterjesztői ehhez próbálnak támogatókat szerezni a parlamenti patkó minden oldaláról.

Lázár János

kifejtette, a törvényjavaslat beterjesztésének kettős oka volt. Egyfelől szeretnék megvédeni azok emberi méltóságát, akiknek a személyes érzéseit kifejezetten sérti bármelyik önkényuralmi jelkép használata, legyen szó a nemzeti szocialista vagy a kommunista diktatúra jelképéről. Ugyanakkor úgy fogalmazott, nem akarja véka alá rejteni a másik okot sem: a magyar nemzeti érdeket az utóbbi időszakban súlyos sérelem érte Székelyföldön, egy multinacionális vállalat egy hozzá képest törpe magyar céget lehetetlenített el. A törvényjavaslat benyújtóinak az az álláspontja, hogy magyar érdek nem sérülhet következmények nélkül - mondta. A miniszter kijelentette, hogy szeretnék minden eszközzel megvédeni a magyar érdeket. Ezek közé tartozik az is, nem engedhetik, hogy egy magyar sörgyárat "lenyomjon" egy nemzetközi multi. Lázár János utalt arra, hogy Nyugat-Európában a nemzeti szocialista jelképet tiltották be a második világháború után, az 1990-es fordulatot követően pedig a Szovjetunió jelképeit próbálták betiltani. Magyarországon 2000-ben született meg az önkényuralmi jelképek használatáról szóló törvény, amelyet az Emberi Jogok Európai Bírósága és az Alkotmánybíróság döntését követően felülvizsgáltak. A politikus hangsúlyozta, nem a politikai véleménynyilvánítást kívánják korlátozni, hanem az önkényuralmi jelképek kereskedelmi használatát. Erre már volt példa, az Európai Bíróság 2011-es ítéletében egy angol cégnek megtiltotta, hogy a Szovjetunió szimbólumait szerepeltesse egy parfümön, mert az például a Magyarországon vagy Lettországban élők emberi méltóságát sértené. A Heineken-csoport 1951 és a '90-es évek között nem használta a vörös csillagot, mondván az a Szovjetunió jelképe, és a sörén fehér csillag volt évtizedeken keresztül. Így tulajdonképpen a cég gyakorlatából szeretnénk törvényt csinálni Magyarországon - fűzte hozzá a miniszter.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.