Közélet

Hencz Péter: Az új morbus hungaricus

Hencz Péter: Az új morbus hungaricus

2017. március 18., szombat
Hencz Péter: Az új morbus hungaricus
Hencz_Peter

Sajnos Európában nemcsak Nobel díjasokkal, olimpikonokkal dicsekedhetünk, hanem számos kétes értékű, szomorú rekorddal is. Elsők között vagyunk a szív-érrendszeri és daganatos betegségek okozta halálozásban, öngyilkosságban, alkoholfogyasztásban, dohányzásban, terhesség megszakításokban, koraszülésben. „Ezernyi népbetegség” írta József Attila (1937).

A koraszülést nyugodtan hívhatjuk új morbus hungaricusnak (magyar betegségnek). Morbus hungaricus elnevezéssel a múld század első évtizedeiben a tuberkulózist illették. Minden tízedik gyermek korán születik. Nálunk még külön tehertétel, hogy jelentős az igen alacsony súlyúak száma. A parányi csöppségek esendőbbek, megmentésükért önfeláldozó küzdelmet folytatnak az orvosok, ápolók, mely jelentős anyagi áldozatot igényel. A koraszülés pontos okát a tudomány nem ismeri. A terhesség alatti dohányzás csupán az egyik lehetséges ok. A terhesek túlzott fizikai – lelki megterhelése, stressz, törékeny párkapcsolat, felbomló családok, hiányos egészségügyi ellátás, nehéz anyagi helyzet, nemi betegségek és szexuális úton átvihető betegségek, túl korai, vagy túl késői fogantatás, terhesség megszakítás, anyai betegségek további hajlamosító tényezők. Számos tényező hátterében az elmúlt száz év tragikus történelme áll. Egy neves angol neonatológustól (P. Dunn professzor) származik az a találó megállapítás, hogy a koraszülés a szegények betegsége. A koraszülések száma ott a legalacsonyabb, ahol a legtöbb pénzt fordítják az egészségügyre. A skandináv országok itt is vezetnek, emellett életszínvonaluk a legkiegyensúlyozottabb. (Svédországban 200 éve nem volt háború!) A koraszülés mérséklése népegészségügyi kérdés, össztársadalmi feladat. Növelni kell az egészségügyre, oktatásra, kultúrára szánt összegeket. Felejthetetlen kultuszminiszterünk, Klebelsberg Kunó mondta a szegedi egyetem alapkövének letételekor a gyermekklinikánál 1926-ban: ”Mentől műveltebb, civilizáltabb és erkölcsösebb egy nemzet, annál jobb dolga van annál a nemzetnél a gyermeknek!” Ez vonatkozik a méhen belüli és méhen kívüli gyerekre egyaránt. A koraszülés megelőzhető betegség! Biztató, hogy a magyar fiatalok még mindig elsők Európában a kívánt gyermekek számát illetően (Kopp Mária kutatásai). A társadalomnak segíteni kell őket abban, hogy gyermekeik időben megszülethessenek!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.