Írjon nekünk

Egyetem

Három napig a kínai filmeké a szegedi mozi + FOTÓK

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

kinai_filmnapok_megnyito032kf

Az Arany Medve-díjas Xie Fei is megjelent filmjei szegedi bemutatóján. A kínai nagykövet szerint a kulturális együttműködés mellett fontosak a turisztikai és a gazdasági kapcsolatok is.

Március 17. és 19. között rendezik meg a Kínai Filmnapokat a Belvárosi Moziban. A vetítések ingyenesek, szombaton a Tibeti Dallam, vasárnap a Lelkek tava című filmet mutatják be este hat órától. Az idén öt éve működő SZTE Konfuciusz Intézet által szervezett program ünnepélyes megnyitóját péntek délután tartották.

„Az intézet színvonalas kulturális programjai az életünk részeivé váltak” – mondta Nagy Katalin nemzetközi ügyekért felelős rektorhelyettes. egyetemi tanár. Kiemelte a nyelvoktatás szerepét, a következő napokban is újabb szegedi tanulók tesznek nyelvvizsgát a távol-keleti országban beszélt nyelvből. Április végén Szegeden tartják meg a Kínai Híd (Chinese Bridge) nemzetközi verseny döntőjét is. Azt javasolta a közönségnek, hogy éljenek azokkal a lehetőséggel, amelyeket az intézet biztosít.

„Magyarországon négy Konfuciusz Intézet működik, amelyek kiterjesztik a kínai kultúrát” – vélekedett a Kínai Népköztársaság nagykövete, Duan Jielong. Rámutatott, mind a magyar, mind a kínai kultúra jelentős értékekkel rendelkezik. Magyarország neves feltalálókat adott a világnak, mint Rubik Ernőt, Kína pedig ötezer éves múlttal rendelkezik. Elárulta, gyerekkorában találkozott először kultúránkkal, amikor a Ludas Matyit látta a moziban.

„A kultúrával és a művésszel egy nemzet rendelkezik, de eredményeit érdemes az egész világgal megosztani” – hangsúlyozta. Ilyen tehetség Xie Fei Arany és Ezüst Medve-díjas kínai filmrendező, aki személyesen is eljött Szegedre, magával hozva alkotásait. Hozzátette, nagyon népszerű filmművészről beszélhetünk, akit szinte minden kínai család ismer, mert filmjei kiválóan mesélik el az adott történetet.

Kulturális kölcsönhatást jelent az is, hogy több mint ezer kínai diák tanul Magyarországon és több mint száz Szegeden. Reméli, hogy minél több magyar diák is jön ezzel egy időben a távol-keleti államba. Turisztikai szempontból hasonlót vár, a kínaiak eddig is kedvelték Magyarországot, amit bizonyít, hogy 160 ezer turistájuk járt tavaly nálunk.

A kínai a világ második legnagyobb gazdasága, az utóbbi harminc évben folyamatosan fejlődött. Itt lehet helyük a magyar áruknak, mezőgazdasági termékeinket és a tokaji bort nagyon szeretik.

Az SZTE Konfuciusz Intézet diákjai is felléptek a megnyitón. Elhangzott Petőfi Sándor Lennék én folyóvíz című verse kínai nyelven, amelyet a kínai Li tanárnő, s tanítványa, Varga Ákos szavaltak el. Farkas Eszter az Egy szerencsés lány című kínai filmslágert adta elő, a Nádor utcai óvodások pedig egy gyerekdalt énekeltek el.

Hirdetés

Kommentek

Egyetem

A kézilabda szakedző képzés megújul és visszakerül a felsőoktatásba

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Együttműködési megállapodást írt alá az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kar és a Magyar Kézilabda Szövetség. HirdetésKommentek

Tovább olvasom

Egyetem

A tumor korai felismerésében lépnének előre

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Hazánkban az újonnan diagnosztizált rosszindulatú daganatos megbetegedések száma évente az 50 ezret is meghaladja.

Tovább olvasom

Egyetem

Még Amerikában is az SZTE-ről olvasnak!

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Újabb remek hír az egyetem háza tájáról.

Tovább olvasom

Aktuál