Közélet

Évértékelő a Csongrád Megye Főügyészségen

Évértékelő a Csongrád Megye Főügyészségen

2017. március 17., péntek
Évértékelő a Csongrád Megye Főügyészségen

A 2016-os év tapasztalatairól és kihívásairól tartott a tegnapi napon évértékelőt a Csongrád Megyei Főügyészség Belovics Ervin legfőbb ügyész helyettes jelenlétében.

Kopasz Zsolt

főügyész kiemelte, hogy a főügyészség működésének tárgyi feltételei, így mindenekelőtt az ügyészségek elhelyezési körülményei megfelelőek, ezek közül is kiemelendőek a 2016-os év végén átadott és a Szegedi Járási és Nyomozó Ügyészség nyomozó ügyészi csoportjának is helyt adó Gyertyámos utcai épület 21. századi körülményei. A főügyész kiemelte, hogy a megye ügyészi szerveinek szakmai működéséhez szükséges személyi és tárgyi feltételek kiválóak. Az ügyészség munkatársai törvényesen, szakszerűen, a rájuk vonatkozó eljárásjogi határidők betartásával, magas szakmai színvonalon látták el feladatukat.

Törő Sándor

főügyészhelyettes a büntető jogi szakág tekintetében kiemelte, hogy az országos tendenciáknak megfelelően a megyében is csökkent az ismertté vált bűncselekmények száma, amelyet a megyében speciálisan és időszakosan ellensúlyozott az, hogy a tavalyi év első felében a migrációs válsághelyzettel összefüggő büntető eljárások száma meghaladta a kétezret. Kiemelésre került többek között az is, hogy két esetben is nemzetközi nyomozó csoportot vezetnek a megye ügyészei egy prostitúciós és egy embercsempészettel kapcsolatos bűnszervezet ügyében. Megemlítette továbbá, hogy a tavalyi évben olyan közérdeklődésre számot tartó ügyben is vádemelés és az első fokú bírósági határozatok tükrében eredményes vádképviselet történt, mint a terrorcselekmény bűntette, a tömegzavargás résztvevőjeként elkövetett határzár tiltott átlépésének bűntette, valamint a 105 migráns sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérlete miatt indult eljárások.

Herbel Krisztina

közjogi főügyészhelyettes hangsúlyozta, hogy a 2015-ös kiemelkedő ügyérkezéshez képest csökkent az ügyek száma, ami elsősorban a magánjogi területen, a civil szervezettekkel kapcsolatos bírósági megkeresések visszaesésének köszönhető. A közjogi tevékenységhez tartozó másik két területen, a büntetésvégrehajtással és a szabálysértésekkel kapcsolatos ügyérkezés is csökkent, de jóval kisebb mértékben. Az ügyszámcsökkenéssel ellentétben ugyanakkor a kiemelt, nevesített ügyészi intézkedések száma arányaiban nőtt. A közjogi szakág tevékenysége keretében folyamatosan vizsgálta továbbá a környezetvédelem körében a büntetőjogi felelősségre vonás mellett vagy annak hiányában más hatósági eljárások kezdeményezésének lehetőségét, fokozott figyelmet fordított a kiskorúak jogainak és érdekeinek védelmére, amelyre a gyermekvédelmi jelzőrendszeri tagság is kötelezi. Mindezeken túlmenően a fogyasztóvédelem körében a fogyasztóvédelmi hatósági határozatok törvényességét is ellenőrizte, a szerződési feltételek tisztességtelensége miatt jelzéssel éltek az ügyészek, illetve büntető eljárást is kezdeményeztek többek között.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.